• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Właściwości buraków

Stworzone przez Ela Makos, 14 marca 2016 w Żywienie

Ciągle słyszy się o prozdrowotnych właściwościach buraków. Mają one w sobie coś, co może bardzo dobrze wpływać na nasz organizm. Co to jest i ile buraków należy jeść?

Zacznijmy jednak od tego, dlaczego buraki mają właśnie taki kolor. Spora w tym zasługa betalain, które je barwią. Barwniki te zawierają czerwono – fioletowe betacyjaniny i żółto – pomarańczowe betaksantyny. Co w nich wyjątkowego? Być może to, że nie są powszechnie używane, bo niewiele jest produktów roślinnych, które by je zawierały. Znaleźć je możemy we wspomnianych burakach ćwikłowych, a także boćwinie, opuncji, pitaji, ulluko, czy amarantusie.

W przypadku Polski najbogatszym źródłem barwników betalainowych jest nadal burak ćwikłowy. Dlatego też ekstrakt z korzenia buraka ćwikłowego jest bardzo często używany u nas na przykład do barwienia żywności.
Badania pokazują, że betalainy to silne przeciwutleniacze. Hamują one także peroksydację lipidów, a więc proces utleniania lipidów. Ustalenie, jak dokładnie związki te wpływają na nasze ciało wymaga dodatkowych badań i określenia przebiegu procesów ich wchłaniania i metabolizmu.

W pierwszej kolejności kluczowym aspektem jest rozstrzygnięcie, w którym odcinku przewodu pokarmowego zachodzi proces wchłaniania betalain oraz w jakiej formie związki te występują w krążeniu ogólnym. Badania te prowadzone są przez olsztyńskich naukowców z Polskiej Akademii Nauk.

Dotychczasowe analizy prowadzone na związkach biologicznie aktywnych obecnych w żywności dowodzą, że na absorpcję betalain ma wpływ wiele czynników. Jest to między innymi: struktura chemiczna badanych substancji, ich trwałość w przewodzie pokarmowym, aktywność enzymów trawiennych oraz bakterii jelitowych. Kolejne badania polskich naukowców pozwolą jednak powiedzieć na ten temat nieco więcej.

urak ćwikłowy jest powszechnie uprawianym warzywem w Polsce. Jego plony szacuje się na około 314 tysięcy ton rocznie. Jest ceniony przez konsumentów głównie ze względu na walory smakowe. Posiada on również wiele zalet dietetycznych, ponieważ jest bogatym źródłem wielu witamin (C, B1, B2), składników mineralnych (K- potasu, Ca- wapnia, Mg- magnezu, Fe- żelaza) oraz szeregu składników biologicznie aktywnych, na czele z betalainami, którym przypisuje się korzystne oddziaływanie na organizm człowieka.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Żywienie | Tagged badania, burak ćwikłowy, buraki, naukowcy

Zobacz także

Czy w technologii jest miejsce na etykę?→

Czy rentgen i prześwietlenie oznaczają to samo?→

Polska misja w poszukiwaniach planet→

Fakty i mity na temat autyzmu→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu