• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Witaminy dobre dla zębów

Stworzone przez Ela Makos, 16 stycznia 2017 w Zdrowie, Żywienie

Codzienne mycie zębów i regularne wizyty u dentysty to nie wszystko. Nie można również zapominać o witaminach i minerałach, które są dla nich wielkim wsparciem. Które z nich są szczególnie ważne dla naszego organizmu?

Zdrowa dieta bogata w witaminy oraz składniki mineralne ma spore znaczenie dla kondycji naszych zębów. W przypadku ich niedoboru wzrasta ryzyko stanów zapalnych i chorób dziąseł, owrzodzeń jamy ustnej oraz ubytków. Do najważniejszych elementów z pewnością należy wapń, witamina D, fosfor oraz witamina C. Są one istotne zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci.

Wapń pełni istotną rolę w procesie tworzenia się struktur kostnych, a więc również i zębów. To on decyduje o tym, że są zdrowe i mocne. Wapń zapobiega także osteoporozie, która może prowadzić do złamań kości i osłabienia tkanki kostnej wokół zębów. Niewielka ilość wapnia znajduje się w naszym krwioobiegu. Warto go jednak dostarczać również poprzez spożywane przez nas produkty. Skąd go czerpać? Najlepiej jest postawić na nabiał, a więc sery, jogurty, brązowy ryż, fasola, zielone warzywa liściaste jak kapusta lub brokuły, łosoś, sardynki i pomarańcze.

Jeśli chcemy, aby działanie wapnia było pełne musimy dostarczać do naszego organizmu również fosfor. Jest to szczególnie ważne w przypadku jadłospisu dzieci, które dynamicznie się rozwijają. Fosfor znajdziemy m.in. w zbożach, kiełkach pszenicy, soi, migdałach, orzechach, drobiu, rybach, jajach, pomidorach, ogórkach, winogronach oraz owocach cytrusowych.

Witamina D przydaje się z kolei do regulowania we krwi poziomu wapnia i fosforu. Dzięki niej te elementy są lepiej wchłaniane i przyswajane przez organizm. Witamina D wykazuje również pozytywne działanie w przypadku tkanek przyzębia. Z badań wynika, że osoby, których dieta obfituje w witaminę D są najmniej narażone na stany zapalne dziąseł oraz paradontozę. Z czego możemy czerpać witaminę D? Dobrym jej źródłem jest zarówno światło słoneczne jak i mleko, sery, jaja, niektóre zboża oraz tłuste ryby (sardynki, dorsze, tuńczyki).

Witamina C jest niezbędna dla dobrej kondycji przyzębia. Pomaga w tworzeniu i regeneracji tkanki łącznej, która wspomaga organizm w przypadku infekcji dziąseł. U ludzi, którzy mają niedobór witaminy C, może występować zwiększona podatność na stany zapalne dziąseł. Witaminę C możemy czerpać m.in. z owoców dzikiej róży, rokitnika, czarnej porzeczki, czerwonej papryki, natki pietruszki, chrzanu czy brukselki.

Witamina A choć kojarzona z dobrym wzrokiem i silną odpornością, pomaga również w utrzymaniu w dobrej kondycji błon śluzowych, tkanek przyzębia oraz w produkcji odpowiednich ilości śliny. Ma znaczenie w procesie tworzenia się zębów i ząbkowania. Jest równie pomocna w utrzymaniu zdrowych tkanek przyzębia, w tym dziąseł, ponieważ usprawnia gojenie się ran. Ci, którzy chcą dostarczyć sobie więcej witaminy A powinni spożywać więcej ryb, żółtek jaj, serów, podrobów (np. wątróbki), warzyw i owoców o żółtej i pomarańczowej barwie, a więc mango, marchew, bataty. Przydatne są również zielone warzywa liściaste np. kapusta, szpinak.

Ważne są również witaminy z grupy B. Gdy nam ich brakuje pojawiają się takie dolegliwości jak zapalenie języka, wyschnięte wargi, pękające kąciki ust czy zmiany zapalne ślinianek.

Najlepsze źródła witamin z grupy B to drób, mięso, grzyby, rośliny strączkowe np. fasola, groch oraz zielone warzywa.

Pozostaje również popularny koenzym Q10. Działa on niczym katalizator w procesie produkcji energii. Jest istotny również w przypadku terapii chorób przyzębia. Koenzym Q10 możemy znaleźć m.in. w wieprzowinie, wołowinie, wątróbce drobiowej, oleju rzepakowym czy natce pietruszki.

Źródło: Guarana PR

Posted in Zdrowie, Żywienie | Tagged dziąsła, jama ustna, minerały, witaminy, zęby

Zobacz także

Witaminy: ważna odpowiednia ilość→

Witamina B12 ważna dla zdrowia→

Pokonać niewydolność serca→

Fluor: fakty i mity→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu