• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Wielkanocna zupa z młodych warzyw

Stworzone przez Ela Makos, 25 marca 2016 w Przepisy

Gotowanie to pewien rodzaj filozofii, dzięki której jesteśmy w stanie wpłynąć na wiele kwestii. Wystarczy tylko, że będziemy się trzymali określonych zasad. Nawet wtedy, gdy przyrządzamy świąteczną zupę

Na czym polega wspomniana wcześniej filozofia? Tylko i wyłącznie na tym, by składniki były dodawane w określonej kolejności. Pozwoli to wpłynąć na wszystkie narządy wewnętrzne człowieka. Całość zaczyna się jednak od określenia do jakiej grupy żywiołów należy konkretny składnik naszej potrawy. Każdy z żywiołów mających wpływ na nasze ciało odnosi się natomiast do grupy narządów naszego organizmu. Oto jak kształtują się te zależności:

D – Drzewo, wiosna – wątroba, woreczek żółciowy
O – Ogień, lato – serce, jelito cienkie, układ krążenia
Z – Ziemia, późne lato – śledziona, trzustka, żołądek
M – Metal, jesień – płuca, jelito grube
W – Woda, zima – nerki, pęcherz moczowy

Idąc tym tropem warto przygotować na te święta coś specjalnego. Coś, co pozwoli wpłynąć na cały nasz organizm.

Lekka zupa z młodych warzyw:
pęczek młodych warzyw:
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 selerek
– 1 por
– 2 młode ziemniaki
– kilka gałązek naci pietruszki
– 3 liście laurowe
– pół łyżeczki lubczyku
– ćwierć łyżeczki kurkumy
– szczypta soli
– garstka ulubionych kiełków

(O) Do garnka wlej ok. trzech szklanek gorącej wody
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
(Z) Dodaj marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w plasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
(M) Dodaj liście laurowe i lubczyk oraz por pokrojony w plasterki
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
(D) Dodaj posiekaną nać pietruszki
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
(O) Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, gorącej wody.
Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę
Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut.
Podawaj z odrobiną świeżych kiełków.

Źródło: „Szczęśliwe garnki EXTRA”, Beata Pawlikowska, Edipresse Książki)
fot. Beata Pawlikowska

Posted in Przepisy | Tagged Beata Pawlikowska, Szczęśliwe garnki EKSTRA, wielkanoc, zupa

Zobacz także

Wielkanoc 2023: Szukamy autentyczności→

Jak nie przytyć podczas świąt?→

Wielkanoc: święta bez stresu→

Pomarańczowa zupa marchewkowa z suszonymi owocami→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu