• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Święta z zasadami

Stworzone przez Ela Makos, 15 grudnia 2016 w Żywienie

Święta to czas, w którym pozwalamy sobie w kuchni na nieco więcej, nawet jeśli na co dzień trzymamy się ścisłej diety. Można jednak nie rezygnować z odświętnych posiłków i równocześnie zachować choć część dotychczas przestrzeganych norm 

Polskie potrawy nie należą do najzdrowszych. Wystarczy tylko spojrzeć na klasyczne menu wigilijne – smażony karp, smażona kapusta z grzybami, pierogi okraszone tłuszczem, tradycyjny sernik czy makowiec – to typowe dania i desery wigilijne, które są źródłem ogromnej ilości kalorii. Jednakże niewielkie zmiany receptury i sposobu przygotowania uczynią te i inne propozycje świąteczne zdrowymi, pożywnymi i nadal smacznymi.

Zamiast smażonego karpia można podać tego, który został przygotowany w piekarniku. Dzięki temu nie tylko „odchudzimy” rybę, lecz także poznajemy jej prawdziwy unikalny smak. Dobrym dodatkiem będą podprażone na suchej patelni migdały. Wigilijnego karpia możesz też udusić w białym winie.

Ci, którzy chcą żyć zgodnie z przyjętymi przez siebie normami mogą również zrezygnować z tłustej zupy rybnej i postawić na czysty czerwony barszcz (niezabielany). Przygotowując uszka lub pierogi można natomiast dodać mąkę pełnoziarnistą. Farsz warto natomiast przyrządzić z możliwie minimalną ilością oleju, a więc dusząc składniki. Można też poeksperymentować z mniej tradycyjnymi, zdrowymi farszami, np. na bazie białej kaszy gryczanej lub kaszy jaglanej i twarogu, albo soczewicy i pomidorów.

Jeśli chodzi o krokiety to można dodać do ciasta otręby lub mąkę z pełnego przemiału. Z panierki i obsmażania najlepiej zrezygnować – na rzecz pieczenia. Jako alternatywę panierki można zastosować zmielone orzechy, które po uprażeniu w piekarniku nabiorą wspaniałego aromatu.

Święta to również sałatki, które zazwyczaj obfitują w majonez. Można jednak zamienić ten składnik na jogurt naturalny. Będą one z pewnością mniej kaloryczne. Co ze świątecznym deserem? Warto w tym przypadku postawić przede wszystkim na owoce i omijać różne masy śmietanowe i masy karmelowych – to prawdziwe bomby kaloryczne!

„Odchudzić” można nawet świąteczne wypieki. Jak to zrobić? Wystarczy m.in. do piernika dodać marchewką, cukinię lub dynię. Warzywa są doskonałymi wypełniaczami, utrzymują wilgoć ciasta i umożliwiają zmniejszenie ilości dodawanego tłuszczu.

Źródło: Zachowaj Równowagę

Posted in Żywienie | Tagged świąteczne potrawy, święta, wigilia, z rodziną

Zobacz także

Podarunek? Naturalnie od SYLVECO→

Co wyjątkowego kupić bliskim na święta→

Czy wigilia może być lekkostrawna i zdrowa?→

Jak nie przytyć podczas świąt?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu