Owocowe i warzywne. Soki. Te wyciskane samodzielnie, jak i pełnowartościowe ze sklepu. Powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, a odpowiednio dobierając je w ciągu dnia zapewnimy sobie nie tylko zdrowie, ale i doskonałe samopoczucie
Ze względu na owoce i warzywa, z których są wykonane, soki oddziaływać mogą niemal na każdą część naszego organizmu. Poprawiają wzrok, łagodzą skutki zbyt dużego alkoholu, pomagają przy bólach głowy i migrenach, polepszają koncentrację, odprężają, oczyszczają organizm. Na diecie, nawet tej redukcyjnej, mogą stanowić świetne uzupełnienie jadłospisu. Warzywne sprawdzą się do obiadu, a nawet podwieczorka, owocowe – na śniadanie, po treningu czy w trakcie podróży lub bardzo zapracowanego dnia.
Na śniadanie
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dostarcza nam energii na wiele godzin, pomijanie go, bądź traktowanie po macoszemu sprawi, że nawet najlpesza dieta nie przyniesie rezultatów. Dobrze zbilansowany posiłek, powinien być bogaty w produkty, które szybko dostarczają energii i niezbędnych witamin. Takim produktem są świerze owoce lub soki owocowe. Szklanka soku do płatków z orzechami czy pieczywa z wędliną to doskonały pomysł na dobry początek każdego dnia.
Po treningu
Posiłek potreningowy jest niemal równie ważny, co śniadanie. Powinien zostać spożyty jak najszybciej po zakończonym wysiłku, pierwszą porcję kalorii warto zaserwować już w szatni. Powinny to być cukry proste o możliwie wysokim indeksie glikemicznym, ponieważ organizm jest „głodny” energii, która została zużyta podczas wysiłku – musi uzupełnić zapas glikogenu. Doskonałym rozwiązaniem będzie w tym przypadku 100 proc. sok owocowy lub suszone owoce.
W podróży
Jeśli mamy ciężki i zapracowany dzień, jesteśmy w podróży, bądź na spotkaniach i przyjdzie nam zjeść coś na mieście, pamiętajmy o tym, aby potrawy wybierać z głową. Jeśli po posiłku w restauracji czy bistro mamy ochotę na deser, dobrze wybrać lody, te bez dodatków orzechów, czekolady i słodkich sosów. Najlepiej w postaci sorbetów – zawierają sporo witamin, są orzeźwiające, a jednocześnie dość niskokaloryczne, gdyż praktycznie nie zawierają tłuszczu. Dobrą przekąską może okazać się również owoc lub szklanka soku owocowego 100 proc. Należy jednak unikać ich w porach późno popołudniowych i kolacyjnych, kiedy organizm nie potrzebuje już tak dużo energii.
Na grillu
Do posiłków przygotowywanych na grillu warto dodać warzywa i obowiązkowo – soki bogate w witaminę C, która wiąże niebezpieczne azotyny powstałe w procesie tego rodzaju obróbki termicznej i ułatwia ich wydalanie.
Na kaca
Soki mogą nas też uchronić przed kacem! W trakcie imprezy, na której spożywamy alkohol, popijajmy wodę oraz soki, zarówno te z dużą zawartością cukru oraz te bogate w potas. Po pierwsze, ryzyko odwodnienia będzie wówczas mniejsze, po drugie – nie dopuścimy do hipoglikemii, a po trzecie – stale będziemy uzupełniać straty minerałów. Najlepszym rozwiązaniem jest zmieszanie wody pół-na-pół z sokiem, taki napój w dużym przybliżeniu można nazwać izotonicznym – bardzo szybko się wchłania i nawadnia. Unikajmy natomiast gazowanych napojów oraz soku z grapefruita – nasila on działanie alkoholu.
Eksperymentujmy!
Nie bójmy się mieszania smaków. Zwłaszcza, kiedy sporządzamy soki sami. Zyska na tym i nasze zdrowie i podniebienie. Przykłady?
Ananas z morelami – Zawarta w ananasie bromelina łagodzi ból głowy oraz działa ochronnie na żołądek. Morele uzupełniają potas i przyspieszają metabolizm m.in. alkoholu, a grapefruit dodaje energii na wiele godzin.
Czarna porzeczka z gruszką i żurawiną – Energetyczna nuta czarnej porzeczki nie tylko rewelacyjnie smakuje w połączeniu ze słodyczą gruszki, ale przede wszystkim wspomaga usuwanie toksyn, a aromatyczne jagody niszczą niebezpieczne wolne rodniki i poprawiają pracę oczu. Dodatek żurawiny z kolei działa przeciwbakteryjnie i dopełnia kompozycji aksamitnej oczyszczającej owocowej słodyczy.
Imbirowa nuta awokado – Awokado w połączeniu ze świeżym imbirem oraz selerem pobudza organizm, poprawia samopoczucie i podnosi libido. Świeża i aromatyczna mięta działa rozluźniająco i odprężająco i nadaje całej kompozycji lekkości.
Winogrona i pomarańcze – Aromatyczna świeża i soczysta pomarańcza w połączeniu z orzeźwiającą nutą białych winogron działa jak słodki zastrzyk młodości. Proste i smakowite połączenie dwóch owoców to odprężenie i witaminowa uczta dla skóry. Nie tylko przyjemna, ale i podnosząca odporność!
Kalina Samek