• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Soja pomaga niektórym kobietom z rakiem piersi

Stworzone przez Redakcja, 23 czerwca 2017 w Kobieta

Produkty sojowe mogą korzystnie wpływać na pacjentki z rakiem piersi pozbawionym receptorów estrogenowych – wynika z badań opublikowanych w piśmie “Cancer”

Produkty sojowe są bogate w izoflawony, tj. substancje o działaniu estrogenopodobnym. Dotychczasowe badania laboratoryjne wykazały, że konsumpcja izoflawonów spowalnia rozwój raka piersi, a badania prowadzone wśród kobiet z krajów azjatyckich wskazywały, że izoflawony zwiększają przeżywalność pacjentek. Inne analizy sugerowały z kolei, że estrogenopodobne właściwości tych substancji zmniejszają skuteczność leczenia.

Chcąc bliżej przyjrzeć się tym zależnościom, naukowcy z Tufts University w Massachusetts przeprowadzili badania wśród ponad 6 tys. kobiet z Ameryki Północnej, u których występował rak piersi. Okazało się, że wysokie spożycie izoflawonów (1,5 mg, czyli około jednej porcji ziaren soi tygodniowo) było związane ze zmniejszonym o 21 proc. ryzykiem zgonu u kobiet z nowotworami pozbawionymi receptorów hormonalnych (stanowią około jednej-trzeciej wszystkich zachorowań na raka piersi), a także u kobiet, które nie były leczone hormonami.

Spożycie izoflawonów nie miało jednak takiego wpływu na kobiety z rakiem hormonozależnym. U kobiet z tym rodzajem nowotworu, stosujących celowaną terapię hormonalną, izoflawony miały działanie neutralne i nie wpływały negatywnie na wyniki leczenia.

Jak zauważa autorka badań, dr Fang Fang Zhang, produkty sojowe mogą być korzystne dla kobiet z pozbawionym receptorów hormonalnych rakiem piersi, jednak z pewnością nie działają one w odosobnieniu. Muszą być częścią zdrowej i zbilansowanej diety.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Posted in Kobieta | Tagged estrogen, izoflawony, nowotwór, rak piersi, soja

Zobacz także

Dietą nowotworu nie wyleczysz!→

Ważne badanie USG piersi→

Czy otyłość ma wpływ na raka piersi→

Chemoprewencja – dieta przeciw nowotworom→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu