• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Słodkie napoje a nowotwory

Stworzone przez Kalina Samek, 10 lipca 2022 w Żywienie

Spokojnie, nie ma jasnego wskazania, że powodują raka. Natomiast związek między ich spożywaniem a ryzykiem zachorowania jednak jest – wskazują naukowcy z paryskiej Sorbony.

Cukier i rak często – niestety idą w parze. Osoby chore na cukrzycę oraz deklarujące większe spożycie cukrów statystycznie bardziej są narażone na nowotwory, a niektórzy lekarze nazywają go paliwem dla guzów, gdyż słodka dieta sprzyja ich wzrostowi.

Ten związek – choć wciąż nie do końca wyjaśniony – znali już badacze z Université Sorbonne Paris Cité, gdy postanowili przeanalizować dietę 100 tys. osób i porównać ją z zachorowaniami na nowotwory. Populację obserwowano przez 5 lat, a istotny statystycznie związek zaobserwowano pomiędzy zachorowaniami a słodkimi napojami.

Tu warto zaznaczyć, że mówimy nie tylko o gazowanych i dosładzanych napojach, ale również naturalnie słodkich sokach owocowych każdego rodzaju czy nawet słodzonej kawie lub herbacie.

Wśród osób spożywających każdy z tych napojów zaobserwowano wzrost zachorowań, natomiast brak podniesionego ryzyka był widoczny jedynie u osób używających słodzików oraz tych pijących wyjątkowo mało słodzonych napojów (do 30 ml na dzień, czyli jeden słodzony napój raz na kilka dni).

napoje zdrowie

Im więcej cukru w piciu badani spożywali, tym bardziej podnosili swoje ryzyko przykrej diagnozy w przyszłości. Grupa najbardziej narażona, a więc pijąca nie mniej niż 100 ml dziennie, chorowała na nowotwory o 18% częściej od innych, a być może tendencja ta doprowadziłaby do dalszego wzrostu w przypadku badania o dłuższej perspektywie czasowej.

Jednocześnie nie należy popadać w panikę. W grupie kontrolnej liczba zachorowań wynosiła 22 na 1000 uczestników, natomiast w grupie spożywającej najwięcej cukru w napojach – 26 na 1000. Wzrost jest co prawda widoczny, jednak sami autorzy przestrzegają przed wyciąganiem wniosku „słodkie napoje powodują raka”, ponieważ byłby on zbytnim uproszczeniem. Trzeba przecież pamiętać, że osoby pijące dużo słodkiego zwykle mają gorzej skomponowaną dietę od innych, mniej aktywności fizycznej, itd. Dlatego nie powinniśmy przesądzać w tej sprawie.

Źródło: British Medical Journal

Posted in Żywienie | Tagged cukier, słodzone napoje, soki owocowe, wpływ słodzików na zdrowie

Zobacz także

Prosty sposób na obcięcie spożywanego cukru→

Czy soki owocowe są tak zdrowe jak myślisz?→

Soki owocowe: fakty i mity→

Napoje light też mają swój ciężar→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu