• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Polacy lubią mięso

Stworzone przez Ela Makos, 15 lutego 2016 w Newsy

Zachcianki kulinarne Polaków nijak się mają do tego, co zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Lubimy mięso na tyle, że przekraczamy przyjęte przez nią reguły prawie dwukrotnie. Specjaliści namawiają: jedzmy mniej mięsa i wędlin!

Naukowcy zachęcają, by ograniczyć spożycie mięsa i wędlin w codziennej diecie, bo zwiększają one ryzyko wystąpienia wielu chorób. Niedawno też jedna ze struktur WHO, a więc Agencja Badań nad Rakiem umieściła właśnie wędliny obok papierosów czy spalin, mówiąc, że także należą one do czynników rakotwórczych. Nie chodzi tu jednak o całkowite wyeliminowanie tych produktów z diety, a tylko o ograniczenie ich spożycia. Agencja mówi tu o zjedzeniu około 0,5 kg przetworzonego mięsa na tydzień. Wynosi to 750 g świeżego mięsa.

Dieta jest znacznie zaburzona, gdy spożywa się zbyt dużo produktów mięsnych w stosunku do ilości warzyw, owoców czy produktów zbożowych. Taki rozkład składników w dziennym jadłospisie zwiększa też ilość tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie, a to wpływa na ryzyko wystąpienia otyłości czy arteriosklerozy. Dodatkowo, warto zauważyć, że spożycie czerwonego mięsa szczególnie sprzyja pojawieniu się nowotworom przewodu pokarmowego.

Wędliny zawierają wiele substancji pomocniczych, takich jak konserwujące azotany i sól. Większość wędlin długo dojrzewających jest bardzo słona. Zawierają one substancje barwiące i zapachowe, czyli dodatki zwiększające atrakcyjność produktu i skłaniające konsumenta do zakupu i spożycia. Dodatkowo mają też zazwyczaj polifosforany, które zapewniają sporą wodochłonność, a duże spożycie polifosforanów może zakłócać gospodarkę wapniową, co jest szczególnie ważne u osób zagrożonych osteoporozą. Ponadto dym wędzarniczy, używany w produkcji wędlin, zawiera wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), uznawane za substancje zwiększające ryzyko wystąpienia nowotworów.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Newsy | Tagged Polacy a spożycie mięsa, spożycie mięsa, WHO

Zobacz także

Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić→

Coraz więcej Polaków szuka roślinnych odpowiedników mięsa→

Kto żyje dłużej, mięsożercy czy wegetarianie?→

80% polskich dzieci nieaktywnych fizycznie→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu