• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Opakowania dające świeżość

Stworzone przez Ela Makos, 5 kwietnia 2016 w Newsy, Żywienie

Z jednej strony chcielibyśmy, aby żywność była przez długi czas świeża, a z drugiej boimy się konserwantów. Dlatego naukowcy postanowili znaleźć pewną alternatywę

Cała tajemnica tkwi w nanocząstkach metali szlachetnych. Są to struktury o wielkości od 1 do 100 nanometrów. Dzięki swej mikroskopowej wielkości oraz dużej powierzchni oddziaływania, wykazują właściwości biologiczne już w bardzo małych stężeniach. Szczególnie nanocząstki srebra, które potrafią zwalczać szkodliwe bakterie, są jedną z popularnych dróg zwalczania patogennych mikroorganizmów. W ostatnich latach coraz częściej stosuje się je w przemyśle między innymi w preparatach kosmetycznych, produktach chemii gospodarczej, a nawet do ochrony dzieł sztuki przed grzybami i bakteriami.

Naukowcy jednak starają się znaleźć nowe sposoby ich wykorzystania. Opracowali opakowania biobójcze, które zawierają nanocząstki srebra lub miedzi. Jak to możliwe? Nanocząstki uwalniają się stopniowo, a to oznacza, że folia niszczy bakterie przez dłuższy czas.

Te opakowania mogą służyć do każdego rodzaju żywności między innymi mięsa, warzyw czy owoców. Dzięki nim produkty będą dłużej świeże i unikną procesów gnilnych. Nie wpłynie to jednak negatywnie na smak żywności. Wręcz przeciwne, odpowiedni smak zostanie zachowany i wzmocniony.

Niektóre bakterie są niszczone przez opakowania ze 100 procentową skutecznością. Wtedy zabijane są wszystkie bakterie. W innych przypadkach, gdy mamy do czynienia z działaniem bakteriostatycznym, liczba bakterii nie wzrasta, utrzymuje się na tym samym poziomie. Z czasem jednak wszystkie z nich giną.

Nanosrebro i nanomiedź wiążą się chemicznie z powierzchnią opakowania, a więc nie przenikają do żywności. Nanocząstkami – wielkości 7-9 nanometrów – wcale nie trzeba też pokrywać całego opakowania, a jedynie umieścić je w tych miejscach, które mają kontakt z żywnością.

Co ciekawe, nanocząstki można wykorzystać także w miejscach publicznych. Pokrycie nimi na przykład szpitalnych blatów pozwoli zatrzymać namnażanie się bakterii.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Newsy, Żywienie | Tagged nanocząstki, opakowania, potrawy, świeże

Zobacz także

Zielona etykieta jest zdrowsza?→

Akademia Mistrzyń 2021: Gabriela Kośmider→

Flambirowanie, trybowanie, czy garnirowanie – sprawdź, co oznaczają→

„Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!”→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu