• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Obiadokolacja dla zabieganych

Stworzone przez Ela Makos, 19 lutego 2016 w Żywienie

Wielu z nas codziennie biega, choć wcale tego nie zauważa. Biegniemy na tramwaj, biegniemy do pracy, biegniemy w inne miejsca. To oczywiście wymuszona aktywność, jednak świadczy o tym, że brakuje nam czasu na zwykłe codzienne czynności. Skoro na nie nie mamy czasu to jak jeszcze odpowiednio się przy tym żywić

Rozwiązaniem żywieniowym dla zabieganych jest najczęściej obiad połączony z kolacją. Jaki powinien być ten popołudniowy posiłek, który teoretycznie musiałby zawierać więcej niż jedno danie?

Obiadokolacja, bo niej mowa, musi stanowić posiłek, który uzupełni zapotrzebowanie na energię, ale i na witaminy czy minerały. Co zatem musi się w niej znaleźć? Dobrze jest postawić na warzywa, produkty ziarniste i nabiał. Wszystkie te składniki razem mogą się na przykład pojawić w zupie.  Warto jednak przygotować wcześniej bulion, może on stanowić podstawę do przygotowania na przykład, popularnych obecnie, kremów.

Jakich produktów użyć?

W zależności od pory roku, wybierać można spośród sezonowych warzyw. Za to zimą, gdy dostęp do świeżych produktów jest mocno ograniczony, zupa z mrożonej dyni,  pomidorów w puszce, czy pieczonych buraków sprawdzi się idealnie. Organizm czerpie energię również z produktów ziarnistych, dlatego niech dodatkiem do rozgrzewającego obiadu będzie wysokiej jakości chleb. By poczucie sytości towarzyszyło nam na dłużej, warto przygotować lekkie kanapki z dodatkiem świeżej sałaty, drobiowej wędliny, twarożku i warzyw. Dobrze gdyby produkty takie jak chleb należały do niskokalorycznych.

Dostosuj posiłek do swoich potrzeb

Trudno jest określić, o której konkretnie należy jeść obiadokolacje. Jak zostało to już wspomniane, rytm życia zabieganych jest bardzo różny. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji organizmu. Bardziej istotne jest jednak to, by w ciągu dnia zjeść choć jeden ciepły posiłek, a właśnie taki przygotować można po powrocie do domu. Późne objadanie się nie jest oczywiście dobrym rozwiązaniem. Warto zatem wypracować sobie system, według którego posiłki będą spożywane na przykład co 3-4 godziny. Dzięki temu zapewnimy naszemu organizmowi regularność, na którą tak bardzo liczy. Planując ten ostatni posiłek miejmy na uwadze sen. Wszystko po to, aby zjeść go stosunkowo wcześnie, a nie przed samym pójściem do łóżka. Zbawienne działanie dla organizmu będą miały składniki, które odprężą, uspokoją i zapewnią spokojny sen. Warto unikać ciężkich makaronów, czy tradycyjnych, polskich klusek, okraszonych sosami. Niewskazane są również słodkie przekąski.

Źródło: SFERA GROUP

Posted in Żywienie | Tagged 2 w 1, jedzenie dla zabieganych, obiadokolacja, regularne posiłki

Zobacz także

Im później jesz, tym gorzej dla skóry?→

Jak skutecznie zadbać o serce→

Gdzie się kryją tłuszcze trans→

Co robić, kiedy uczulenia się krzyżują→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu