• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Nowy preparat dla osób z autyzmem

Stworzone przez Ela Makos, 11 maja 2016 w Zdrowie

Naukowcy pracują nad nowym i, co ważne, niedrogim rozwiązaniem dla autystyków i alergików. Dzięki niemu chorzy mają otrzymywać potrzebne im składniki odżywcze, których zazwyczaj nie przyjmują

Liczba dzieci autystycznych z roku na rok rośnie. Właściwie o samej chorobie niewiele o niej wiadomo, a do tego jest ona diagnozowana zbyt późno, zazwyczaj gdy dziecko ma już 3 lata. Lekarze mają też spore problemy z niesieniem pomocy takiemu dziecku. Autystycy często cierpią na zaburzenia przewodu pokarmowego spowodowane nie tylko zmienionym metabolizmem, ale również monodietą. Dzieci chciałyby jeść np. wyłącznie parówki albo słodki serek, nie sięgając po nic innego. Taka dieta nie jest korzystna. Do organizmu nie są bowiem dostarczane inne substancje odżywcze, które zapewniają prawidłowy rozwój.

Często dzieci te borykają się równolegle z alergią pokarmową. Zazwyczaj mają one problemy z przyswajaniem produktów białkowych pochodzących z mleka krowiego, np. kazeiny, czy z produktów zbożowych – glutenu. Choć dieta bezglutenowa w tych czasach nie powinna być już problemem, wiele produktów przygotowywanych jest tak, by nie zawierały glutenu to zupełnie inaczej jest z kazeiną. Dlatego też naukowcy pracują nad preparatem bazującym na białkach mleka krowiego, ale pozbawionych tego składnika. Mleko pochodzi od wyselekcjonowanych genetycznie krów. Tak wyselekcjonowane mleko wzbogacane jest w mikroelementy, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Dieta, która nie zawiera glutenu i kazeiny znacznie lepiej wpływa na stan zdrowia autystyków i alergików. Dodatkowo podnosi się także komfort ich życia i polepsza samopoczucie.

Badania pod kierownictwem prof. Elżbiety Kostyry prowadzone są na komórkach układu pokarmowego in vitro. Wprowadzając do modelu układu pokarmowego preparat, obserwuje się jak substancje w nim zawarte wpływają na organizm pacjenta. Preparat wciąż jest w fazie badań, ale wiadomo już, że jego koszt ma być niewielki. Z założenia ma służyć nie tylko osobom zmagającym się z autyzmem, ale i tym z alergią pokarmową.

Pomoc w tej kwestii jest bardzo ważna, ponieważ autyzm stanowi zaburzenie, które trwa całe życie, ale jego objawy nie są stałe i zmieniają się wraz z rozwojem człowieka. Zaniedbanie choroby prowadzi do kalectwa i społecznej marginalizacji, stąd potrzeba edukacji społeczeństwa, rozpowszechniania wiedzy na temat samego autyzmu i sposobów przeciwdziałania jego negatywnym skutkom. Istotne są także nowe technologie oraz preparaty, które będą mogły im w jakikolwiek sposób pomóc.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Zdrowie | Tagged alergia, autyzm, białka, gluten, mleko

Zobacz także

Im wcześniej wykryjemy autyzm, tym lepiej→

Co robić, kiedy uczulenia się krzyżują→

Alergia: czy można ją odziedziczyć?→

Jak autyzm trafił pod strzechy→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu