• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Mycie rąk to podstawa!

Stworzone przez Ela Makos, 4 kwietnia 2016 w Zdrowie

Częste mycie rąk to nie żadna fanaberia. To realny sposób na to, by pozbyć się szkodliwych dla nas drobnoustrojów. W nich ma swoje źródło wiele chorób, z którymi musimy się borykać

Statystyki publikowane przez Światową Organizację Zdrowia są zatrważające. Okazuje się, że około 70% zatruć pokarmowych powodowanych jest przez to, że nie myjemy rąk. Mimo, iż wydają się nam one czyste to tak naprawdę mogą być pokryte wieloma drobnoustrojami. Drobnoustroje stanowią różnego rodzaju bakterie, wirusy i grzyby. Większość z drobnoustrojów jest przyjazna człowiekowi. Część może być jednak naprawdę niebezpieczna.

– U dorosłego człowieka w treści jelitowej jest od 1,5 do 2 kilogramów bakterii. To ok. 2 tysięcy gatunków, aby to unaocznić można powiedzieć, że liczba bakterii jest 10 razy większa niż komórek, z których jesteśmy zbudowani. Żyją dzięki nam i ciężko dla nas pracują, zabezpieczają nas także przed drobnoustrojami chorobotwórczymi – podkreśla dr Anna Majkowska z Laboratorium Polskiej Akademii Nauk.

Aby się przed nimi uchronić warto przede wszystkim zwrócić uwagę na to ile razy i jak dokładnie myjemy ręce. Według specjalistów optymalny czas mycia rąk, czyli taki, w którym uda się zniwelować bakterie chorobotwórcze nie powinien być krótszy niż 30 sekund. Zazwyczaj jednak nie robimy sobie nic z tych zastrzeżeń i myjemy ręce zaledwie 5 sekund. Myć ręce powinniśmy mydłem i wodą – najlepiej ciepłą i bieżącą. Woda nie może być gorąca, bo dochodzi wtedy do przesuszenia skóry na dłoniach.

Co z mydłem? Dobrze jest stosować mydło w płynie. To w kostce stanowi bowiem przystanek dla wielu bakterii. Pozostawione na umywalce wciąż jest wilgotne, a to służy ich namnażaniu. Ręce powinniśmy starannie osuszać. W domu, kiedy domownicy mają zazwyczaj tę samą mikroflorę, stosować możemy ręczniki tekstylne, które regularnie wymieniamy. Natomiast w toaletach publicznych suszymy dłonie raczej ręcznikami papierowymi. Nie zaleca się korzystania z suszarek. Ciepłe powietrze wydobywające się z nich może przy okazji poruszyć wszystkie kurze i mikroorganizmy w pomieszczeniu. Te osiądą na nasze dopiero co umyte dłonie. Poza tym suszarki przegrzewają skórę rąk.

Pozostaje jeszcze kwestia naszej mikroflory. Przede wszystkim warto zaznaczyć, że na skórze rąk znajdują się dwie warstwy mikroflory. Pierwsza jest mikroflorą fizjologiczną, a więc czymś, co stanowi nieodłączny element naszego organizmu. Co więcej, nie należy jej usuwać. Ta mikroflora namnaża się w fałdach skórnych, w mieszkach włosowych, w gruczołach łojowych i potowych i zapewnia nam prawidłowe funkcjonowanie skóry. Druga warstwa to z kolei ta mikroflora, którą nabywamy poprzez nasz kontakt ze środowiskiem. Jest dla nas czymś obcym i to właśnie ona może powodować infekcje. Dodatkowo prowadzi do zatruć pokarmowych, gdy nie myjemy rąk przed przystąpieniem do przygotowania posiłku.

Kobiety mogą myśleć, że to właśnie one bardziej dbają o higienę i ich ręce są czystsze. Tak naprawdę to mężczyźni mają jednak na dłoniach mniej mikroorganizmów. Powodem jest to, że odczyn skóry dłoni mężczyzn jest bardziej kwaśny niż dłoni kobiet, mikroorganizmy zaś nie lubią środowiska kwaśnego. Podobne złudzenie ma miejsce przy ocenianiu mikroflory poszczególnych grup pracowników. Okazuje się, że pracownicy biurowi lub umysłowi mają na swoich rękach więcej „złych” drobnoustrojów niż na przykład pracownicy fizyczni. Wszystko dlatego, że na przedmiotach biurowych jest nawet 400 razy więcej bakterii niż na naszej toalecie. Dzieje się tak między innymi dlatego, że nie bierzemy nawet pod uwagę, by umyć nasze przyrządy biurowe.

Badania pokazują, że tylko 17% drobnoustrojów występuje zarówno na prawej jak i lewej dłoni. Pozostałe mikroorganizmy występują tylko na prawej albo tylko na lewej ręce. Wynika to z tego, że inne czynności wykonujemy ręką prawą, a inne ręką lewą.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Zdrowie | Tagged brudne ręce, drobnoustroje, mikroflora, mycie rąk

Zobacz także

Częste stosowanie płynów do dezynfekcji prowadzi do oporności patogenów?→

Strzepywanie pościeli a straszne patogeny→

Raport specjalny: Jak dbać o ręce, gdy często je dezynfekujemy→

Raport specjalny: Osoby z zaburzeniami lękowymi w gorszej sytuacji→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu