• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Makaron z jarmużowym pesto i zielonym chilli

Stworzone przez Anna Chodacka, 11 października 2015 w Przepisy

Wiele osób uważa, że pesto można przygotować wyłącznie wedle klasycznej receptury, czyli z bazylii i orzeszków pinii. Tymczasem do pesto można wykorzystać również inne rodzaje orzechów, a nawet nasiona słonecznika, różnego rodzaju zioła, suszone pomidory albo właśnie jarmuż

Pesto z jarmużu ma między innymi tę zaletę, że w przeciwieństwie do bazylii zachowuje zielony, intensywny kolor i jest znacznie wydajniejsze. Żeby pesto nabrało odpowiedniej konsystencji, potrzeba dość dużo płynów (w tym przypadku oliwy i wody). Ich proporcje dobrałem tak, aby smak oliwy był wyraźnie wyczuwalny, ale jednocześnie, by pesto nie było bardzo kaloryczne. Jeśli wolisz dodać więcej oliwy, nic nie stoi na przeszkodzie – zmniejsz wtedy po prostu ilość użytej wody.

4 porcje

250 g bezglutenowego makaronu (np. rurki lub penne z mąki ryżowej)
250 g jarmużu (bez łodyg)
50 g orzechów nerkowca
ok. 20 g świeżo startego parmezanu
ok. 100 ml oliwy extra vergine
ok. 300 ml wody
sól
pieprz
1 zielona papryczka chilli lub jalapeno

  1. Zalej wrzątkiem orzechy nerkowca, przykryj i odstaw.
  2. Usuń łodygi z liści jarmużu i podgotuj liście przez ok. 10 minut, aż zmiękną.
  3. Dokładnie rozgnieć orzechy w moździerzu.
  4. Odcedź jarmuż i przelej liście zimną wodą.
  5. Wrzuć jarmuż do blendera, dodaj oliwę i wlej stopniowo tylko tyle wody, by jarmuż łatwo zmiksował się na gładką pastę.
  6. Dodaj rozgniecione orzechy, świeżo starty parmezan, szczyptę soli i dużo pieprzu, a następnie wszystko zmiksuj, tak by składniki dobrze się połączyły. Spróbuj pesto i w razie potrzeby dodaj więcej przypraw, parmezanu lub oliwy.
  7. W tym czasie ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  8. Wymieszaj makaron z pesto. Gotowe porcje podawaj ze świeżo startym parmezanem i cienkimi plasterkami zielonego chilli. Jeśli lubisz naprawdę ostre smaki, zamiast chilli możesz użyć papryczki jalapeno.

Makaron z jarmużowym pesto, fot. Małgorzata Napiórkowska-Kubicka,Facet i Kuchnia

Przepis pochodzi z książki Szymona Kubickiego Facet i Kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Literackiego 24 września. Fotografia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka / Facet i Kuchnia.

Posted in Przepisy | Tagged dieta wegańska, przepisy wegańskie

Zobacz także

Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić→

Kto żyje dłużej, mięsożercy czy wegetarianie?→

Dieta wegańska w sporcie wyczynowym?→

Burgery wegańskie – smakują tak dobrze, jak wyglądają→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu