Wiosna to idealny czas, by ponownie urozmaicać dietę. Warto postawić na posiłki niskokaloryczne i lekkie, zwłaszcza po nadejściu świeżych warzyw. Niezastąpionym komponentem takich dań stanowi kasza bulgur – uniwersalny produkt, który wprowadzi do kuchni dawkę energii i wyjątkowego smaku.
Wiosenne przesilenie dopada prawie każdego z nas, a uporczywe dolegliwości z tym związane nie należą do najprzyjemniejszych. Aby to zmienić warto wprowadzić do codziennego menu produkty wartościowe, które urozmaicą smak przygotowywanych posiłków i tym samym pozytywnie wpłyną na nasze samopoczucie.
Kasza bulgur stanowi jeden z obowiązkowych składników wiosennego jadłospisu, pełen dobroczynnych właściwości. Ten przysmak to grubo mielona pszenica durum, poddawana gotowaniu i ponownemu suszeniu. W rodzinie kasz zajmuje wysoką pozycję i jest szczególnie ceniona za wysoką zawartość błonnika i małą ilość tłuszczów.
Doskonale sprawdzi się w posiłkach osób dbających o linię – 100 g ugotowanej kaszy zawiera tylko 83 kcal, a obecny błonnik zapewnia uczucie sytości na długi czas. Kasza bulgur świetnie komponuje się z treściwymi zupami, sałatkami na bazie świeżych warzyw oraz orientalnymi sosami. Podobnie jak ryże i inne kasze, dostępna jest w opakowaniach 2×100 g i gotowa w ok. 12 minut, dzięki czemu z jej pomocą stworzymy dania nie tylko pyszne, ale też proste i szybkie.
Źródło: FlyPR