Częstsze sięganie po jogurt obniża ryzyko rozwoju choroby sercowo-naczyniowej u osób z nadciśnieniem – czytamy na łamach pisma “American Journal of Hypertension”.
Nadciśnienie zajmuje pierwsze miejsce na liście głównych czynników ryzyka zgonu ludzi na świecie, stworzonej przez WHO. Przyczynia się bowiem do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym choroby niedokrwiennej serca, zawału i udaru mózgu. Występuje u miliarda ludzi.
We wcześniejszych badaniach klinicznych (m.in. w badaniu pt.: Dietary Approaches to Stop Hypertension – DASH) udało się wykazać, że spożywanie większych ilości nabiału korzystnie wpływa na układ krążenia – obniżając ryzyko nadciśnienia tętniczego oraz schorzeń sercowo-naczyniowych.
Naukowcy z Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Bostonie analizowali, czy dotyczy to również osób, u których już rozwinęło się nadciśnienie. W tym celu zebrali dane dotyczące niemal 56 tys. kobiet w wieku 30-55 lat, uczestniczek „Nurses’ Health Study” oraz ponad 18 tys. mężczyzn w wieku 40-75 lat, którzy brali udział w badaniu pt. „Health Professionals Follow-Up Study”. Wszyscy mieli nadciśnienie tętnicze. Poproszono ich o wypełnienie kwestionariusza dotyczącego spożycia różnych produktów żywnościowych. W analizie uwzględniono różne czynniki ryzyka chorób układu krążenia, zażywane leki oraz inne składniki diety.
Okazało się spożywanie większych ilości jogurtu było związane ze spadkiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (zawału serca i udaru mózgu) zarówno wśród kobiet, jak i wśród mężczyzn. Panie, które zjadały dwie lub więcej porcji jogurtu w tygodniu miały o 17 proc. niższe ryzyko, a panowie – o 21 proc. niższe ryzyko zawału lub udaru, w porównaniu z osobami, które jadły mniej niż jedną porcję jogurtu miesięcznie. Częstsze jedzenie jogurtu przez amatorów zdrowej diety DASH, zalecanej na nadciśnienie i wysoki poziom cholesterolu, wiązało się z jeszcze większym spadkiem ryzyka chorób układu krążenia – aż o 30 proc. w grupie mężczyzn.
Jeden z autorów pracy Justin Buendia zwraca uwagę, że analizą objęto bardzo dużą grupę kobiet i mężczyzn z nadciśnieniem, których stan zdrowia śledzono nawet przez 30 lat. – Nasze wyniki dostarczają nowych ważnych dowodów na to, że jogurt może korzystanie wpływać na zdrowie układu sercowo-naczyniowego – komentuje ekspert. Dobroczynne działanie jogurtu jest szczególnie widoczne, jeśli jest on elementem ogólnie zdrowej diety, bogatej w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste.
Źródło: PAP – Nauka w Polsce