• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Jedna kropla krwi – setki informacji

Stworzone przez Karol Pisarski, 30 marca 2017 w Zdrowie

Jedna kropla krwi znaczy więcej niż może nam się wydawać. Dla lekarza to z kolei wskazówka mówiąca, dlaczego gorzej się czujemy, co nam dolega i w jaki sposób moglibyśmy poprawić swój stan zdrowia

Człowiek w swoim ciele ma około 5 litrów krwi. Wyposażony jest też w niewyczerpalne źródło jej produkcji – szpik kostny – najdelikatniejszą tkankę ludzkiego ciała, którą natura skryła w twardych kościach. Bez krwi i szpiku kostnego człowiek nie byłby w stanie przeżyć jednego dnia. Wspólnie odżywiają, dotleniają, oczyszczają komórki organizmu i stoją na straży zdrowia. Wnikliwie zbadane odkrywają tajemnice drzemiących w ciele człowieka chorób. Są nieodłącznym narzędziem pracy hematologa.

Co właściwie oznacza jedna kropla naszej krwi dla hematologa? Skoro dociera ona do wszystkich tkanek i komórek organizmu, a także zmienia się w zależności od kondycji naszego ciała to badając ją można sprawdzić, co dzieje się w organizmie i czy nie jest to coś niepokojącego.

Mówi się, że hematologia jest córką królowej nauk medycznych – interny. Z doświadczeń hematologów czerpią lekarze innych specjalności, np. onkolodzy. Z krwi można bowiem czerpać informacje nie tylko na temat chorób związanych z układem krwiotwórczym, ale i tymi, które rozwijają się w genach. Jedna z takich chorób jest np. choroba Gauchera. Choć jest ona związana z niewłaściwym funkcjonowaniem jednego z enzymów, który występuje w organizmie człowieka – glukocerebrozydazą – jej objawy są ściśle powiązane z układem krwiotwórczym.

Ta niewłaściwa praca enzymu jest związana z odkładaniem się tłuszczu np. w szpiku kostnym czy śledzionie. Są to organy bezpośrednio związane z układem krwiotwórczym. Nic zatem dziwnego, że osoby dotknięte chorobą Gauchera zgłaszają się do hematologa z objawami anemii, małopłytkowości, powiększoną wątrobą i/ lub śledzioną, bólami kostnymi. Są to objawy charakterystyczne też dla innych chorób hematologicznych, takich jak chłoniaki, szpiczak czy białaczki.

„Aż 90% pacjentów z chorobą Gauchera na etapie diagnostyki trafia do lekarza hematologa lub hematoonkologa. Jedynie jeden na pięciu specjalistów uwzględnia chorobę Gauchera w diagnostyce różnicowej chorób hematologicznych. Obecnie leczonych jest w Polsce około 60 pacjentów z chorobą Gauchera. Spoglądając na polską populację, powinniśmy mieć ich około 200” – zaznacza doc. Bożena Sokołowska, hematolog z Katedry i Kliniki Hematoonkologii i Transplantacji Szpiku Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

Źródło: Konkret PR

Posted in Zdrowie | Tagged choroba, Gauchera, hematologia, krew, krwionośny, układ

Zobacz także

Choroba i seksualność: jak rozmawiać→

Mamy jedną z najmłodszych populacji krwiodawców na świecie→

Anoreksja to poważna choroba→

Jedno badanie może wykrywać aż 50 nowotworów→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Co z tą podwójną dawką magnezu?

    12 lipca 2025
  • Odporność a witaminy

    11 lipca 2025
  • Słoneczny chłodnik z kukurydzy

    10 lipca 2025
  • W którym mieście rowerzyści mają najlepiej?

    7 lipca 2025
  • „Wstanie lewą nogą” wyjaśnione naukowo

    6 lipca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu