• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Jaka powinna być dieta?

Stworzone przez Ela Makos, 30 maja 2016 w Dieta

Idealna sylwetka to marzenie wielu. W boju o nową, lepszą figurę często uciekamy się do niewłaściwych metod. Tymczasem dieta powinna być dostosowana do kadego z nas w sposób indywidualny

W internecie jest ogrom diet i propozycji żywienia, na każdym rogu widnieje gabinet dietetyczny, a reklamy telewizyjne i w kolorowej prasie zachęcają nas do wypróbowania coraz to bardziej cudownych sposobów na zrzucenie zbędnych kilogramów. Niemniej jednak stara prawda :”Jesteś tym co jesz” nadal stanowi myśl przewodnią dla racjonalnego odżywiania, bo tak naprawdę wiele rzeczy możemy robić, a jeść musimy, więc lepiej skupić się na zdrowym i odpowiednim żywieniu, niż próbować kolejnych cudownych środków realizując propozycje producentów, najczęściej – bez pokrycia.

Zdecydowanie wybijającą się alternatywą w gąszczu propozycji dietetycznych jest program żywieniowy Metabolic Balance, na który pragnę zwrócić szczególną uwagę. Co  wyróżnia plany żywieniowe? Przede wszystkim jest oparty na rzetelnych podstawach medycznych i naukowych, potwierdzonych publikacjami w czasopismach medycznych o szerokim zasięgu międzynarodowym, tworzone są indywidualnie i dostosowane do potrzeb pacjenta z uwzględnieniem schorzeń towarzyszących, przyjmowanych leków oraz ogólnej kondycji i wieku. Przeznaczony jest dla osób zdrowych, z zaburzeniami metabolicznymi, przewlekłe chorych, z nadwagą i otyłością oraz z niedowagą.

Plan żywieniowy powstaje w oparciu o wyniki badań krwi i dokładnie zebrany wywiad medyczno-żywieniowy, co pozwala go precyzyjnie dostosować do osobistej chemii ciała. Wartością samą w sobie jest fakt, że stosowane produkty są wyłącznie naturalne (nieprzetworzone), przez co unika się wprowadzania do organizmu wszelkiego rodzaju dodatków żywieniowych typu konserwanty, słodziki, barwniki, histamina i wiele innych, zaburzających metabolizm. Szczególna cechą planu jest fakt, iż tworzony jest on tak, aby zbilansować węglowodany i białka, co bez uczucia głodu pozwala osiągnąć naturalną równowagę w organizmie i w przeciwieństwie do jakiejkolwiek diety można go stosować przez całe życie.

Program MB reguluje masę ciała, dzięki dopasowaniu produktów żywieniowych do zapotrzebowania organizmu, a produkty są dobierane w oparciu o zawartość składników odżywczych, takich jak: białka, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, które mają wpływ regulujący na gospodarkę hormonalną, natomiast kaloryczność jest sprawą drugoplanową.

Plan żywieniowy zakłada, odmiennie niż we wszystkich popularnych zaleceniach, spożywanie trzech zbilansowanych posiłków w minimum pięciogodzinnych odstępach – tak, aby odpowiednie enzymy i hormony mogły strawić pokarm i przyswoić go. Optymalnie dobrane produkty pozwalają na utrzymanie niskich poziomów glukozy we krwi i tym samym regulują wydzielanie insuliny, która w największym stopniu zaburza przemianę materii, powodując m.in. niekontrolowane tycie i poprzez zjawisko insulinooporności stanowi wstęp do cukrzycy typu II, dlatego też plan MB sprawdza się również w terapii cukrzycy typu I i II, leczeniu zespołu metabolicznego oraz nadciśnienia, pomaga regulować układ hormonalny w organizmie odpowiedzialny za tycie.

Skuteczność planu MB potwierdzają publikacje w uznanych czasopismach medycznych o zasięgu międzynarodowym (1,2). Niezależne badania Instytutu Hochrhein opublikowane w Journal of Nutrition and Metabolism potwierdzają, że dzięki MB osoby z nadwagą i otyłością szczególnie efektywnie redukują swoją masę ciała oraz są w stanie ją długotrwale utrzymać. Co więcej, u osób badanych stwierdzono również wyraźną poprawę wyników badań laboratoryjnych krwi zarówno w okresie trwania planu żywieniowego jak i po jego ukończeniu. Sami badani bardzo wysoko ocenili program podkreślając istotną poprawę samopoczucia jako główną zaletę  planu (1). Kryterium długotrwałego sukcesu ambulatoryjnego standardowego programu odchudzania jest redukcja wyjściowej masy ciała o co najmniej 5% oraz utrzymanie zmniejszonej masy przez jeden rok. Poprzez zastosowanie planów żywieniowych MB 62,5% uczestników przekracza ten poziom, ponadto 31,1% uczestników programu utraciło ponad 10% wyjściowej masy ciała. Istotę zmiany sposobu odżywiania, na której opiera się program MB, podkreślają rzetelne publikacje medyczne (2).

metabolic-balance-logo-druck-1

Jakie korzyści daje stosowanie planu żywieniowego metabolic balance?

  • Utrzymanie prawidłowej masy ciała bez efektu jo-jo
  • Redukcja tkanki tłuszczowej bez utraty masy beztłuszczowej (mięśnie, tkanka łączna), co powoduje, że skóra staje się jędrna i gładka
  • Trwała zmiana nawyków żywieniowych
  • Osiągnięcie i utrzymanie równowagi metabolicznej organizmu
  • Długotrwałe i stabilne utrzymywanie dobrego stanu zdrowia
  • Regulacja gospodarki hormonalnej i metabolicznej organizmu
  • Regulacja poziomu i wydzielania insuliny (insulinooporność, cukrzyca t. I i II)
  • Zapobieganie chorobom cywilizacyjnym (zespól metaboliczny, otyłość, cukrzyca, miażdżyca i jej powikłania)
  • Poprawa wydajności pracy i koncentracji
  • Zdrowy i regenerujący sen
  • Poprawa wydolności fizycznej i kondycji psychicznej
  • Poprawa samopoczucia oraz wzrost sił witalnych

Zapraszamy!

Literatura:

  1. Meffert, Gerdes N.: Program Adherence and Effectiveness of a Commercial Nutrition Program: The Metabolic Balance Study; Journal of Nutrition and Metabolism; Volume 2010 (2010), Article ID 197656, http://dx.doi.org/10.1155/2010/197656
  2. Thomas Meinert Larsen, Ph.D., Stine-Mathilde Dalskov, M.Sc., Marleen van Baak, Ph.D., Susan A. Jebb, Ph.D., Angeliki Papadaki, Ph.D., Andreas F.H. Pfeiffer, M.D., J. Alfredo Martinez, Ph.D., Teodora Handjieva-Darlenska, M.D., Ph.D., Marie Kunešová, M.D., Ph.D., Mats Pihlsgård, Ph.D., Steen Stender, M.D., Ph.D., Claus Holst, Ph.D., Wim H.M. Saris, M.D., Ph.D., and Arne Astrup, M.D., Dr.Med.Sc. for the Diet, Obesity, and Genes (Diogenes) Project; Diets with High or Low Protein Content and Glycemic Index for Weight-Loss Maintenance,N Engl J Med 2010; 363:2102-2113 November 25, 2010DOI: 10.1056/NEJMoa1007137
Posted in Dieta | Tagged dieta, metabolic balance, plan żywieniowy

Zobacz także

Nie tylko dieta – jak skutecznie o siebie zadbać?→

Tak zmniejszysz kaloryczność ryżu→

Witaminy: ważna odpowiednia ilość→

Czy głodówki mają w ogóle sens?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu