• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Jagody goji i ich właściwości

Stworzone przez Ela Makos, 13 października 2016 w Żywienie

Jagody goji z dnia na dzień zyskują coraz wiekszą popularność. Co zawierają te owoce i dlaczego uznaje się je za tak zdrowe?

Jagody goji zajmują szczególne miejsce w historii i tradycji żywienia człowieka, a także w samej medycynie tybetańskiej. To podobno dzięki nim można uzyskać długowieczność, odporność i urodę. Nic dziwnego, że owoce te polubiły również gwiazdy. Ich fanką jest m.in. Madonna, która uwierzyła w niezwykłą moc tych owoców.

Coraz większą popularnością cieszą się one również w Polsce. Jagody goji, nazywane też „najzdrowszymi owocami świata” dostępne są w wielu różnych wariantach. Można je dodawać do posiłków, ale i mieć ze sobą w formie przekąski. Warto z nich skorzystać przyrządzając np. swoją owsiankę. Oprócz jagód goji przydadzą się wtedy m.in. płatki owsiane czy płatki gryczane.

Co tkwi w jagodach goji? Zawierają one β-karoten, ryboflawinę, selen i żelazo. Owoce te są źródłem białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. Poza tym zawierają błonnik, węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. Są również źródłem witaminy A, C, E oraz B1, B2 i B6, a także takich minerałów, jak wapń, potas i cynk.

Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek. Witamina E pomaga natomiast w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Źródło: Veneo

Posted in Żywienie | Tagged jagody goji, omega-6, ryboflawina, selen, witaminy, właściwości, żelazo, β-karoten

Zobacz także

Selen i arsen niebezpieczne dla kobiet?→

Witaminy: ważna odpowiednia ilość→

Niedobór żelaza a niewydolność serca→

Witamina B12 ważna dla zdrowia→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu