• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Figi w prosciutto z sosem czekoladowym i dynią

Stworzone przez Anna Chodacka, 11 października 2015 w Przepisy

Fot. Małgorzata Napiórkowska-Kubicka

Ta przystawka cieszy zarówno oko, jak i podniebienie. Każda porcja stanowi samodzielną kompozycję i dobrze nadaje się na zgrabną, elegancką przystawkę. Dojrzałe, soczyste figi, orzechy, szynka parmeńska i prosty sos czekoladowy to idealne połączenie

Słoność mięsa doskonale podkreśla wytrawny smak czekolady. Mniej oczywistym dodatkiem jest tu dynia, która jednak bardzo dobrze sprawdza się jako podstawka pod soczystą figę. Okrągłe, zgrabne placuszki uzyskasz tylko z dyni piżmowej, ale jeśli nie masz jej pod ręką, możesz przygotować purée z upieczonej dyni, z dodatkiem odrobiny masła i śmietany.

2-4 porcje

  1. 1/3 dyni piżmowej
    8 świeżych fig
    8 plasterków prosciutto
    garść orzechów włoskich
    kilkanaście listków świeżej mięty
    50 g gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego plus olej kokosowy do smażenia
    pieprz
    sól
  2. Od górnej części dyni piżmowej (czyli części bez gniazda nasiennego) odkrój osiem plastrów o grubości ok. 0,5 cm.
  3. Na patelni rozgrzej tyle oleju kokosowego, by dokładnie pokrył dno. Smaż plastry do momentu, aż zrumienią się z obydwu stron. Usmażone odłóż na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  4. W tym czasie rozpuść czekoladę z łyżeczką oleju kokosowego w kąpieli wodnej (czyli w naczyniu zawieszonym nad garnkiem z wrzątkiem w taki sposób, by dno garnka nie dotykało tafli wody).
  5. Figi ponacinaj na krzyż od góry i rozchyl ich cząstki. Owiń każdą figę plasterkiem prosciutto.
  6. Na talerzu ułóż plaster dyni i oprósz go pieprzem i ewentualnie solą. Na plastrze dyni ułóż figę z szynką. Dodaj trochę orzechów włoskich i udekoruj całość rozpuszczoną czekoladą. Na koniec dodaj miętę.
  7. Możesz podać taką przystawkę pojedynczo na talerzu albo ułożyć na jednym półmisku kilka sztuk.

Figi w prosciutto z sosem czekoladowym, fot. Małgorzata Napiórkowska-Kubicka,Facet i Kuchnia

Przepis pochodzi z książki Szymona Kubickiego Facet i Kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Literackiego 24 września. Fotografia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka/Facet i Kuchnia.

Posted in Przepisy | Tagged facet i kuchnia przepisy, przepisy wegańskie, weganizm

Zobacz także

Dieta wegańska w sporcie wyczynowym?→

Burgery wegańskie – smakują tak dobrze, jak wyglądają→

Makaron z jarmużowym pesto i zielonym chilli→

Szymon Kubicki: Facet i kuchnia→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu