• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Dziecięca alergia pokarmowa – jak sobie z nią radzić?

Stworzone przez Edyta Nowicka, 9 stycznia 2017 w Żywienie

Najczęściej występującą u dzieci alergią pokarmową jest skaza białkowa. Z czym musi się borykać dziecko w tej sytuacji i w jaki sposób można mu pomóc?

Skaza białkowa, a więc alergia na białko mleka krowiego objawia się zazwyczaj poprzez wysypkę. Drobne czerwone krostki występują najczęściej w okolicach twarzy, ale również na całym ciele (w szczególności w zgięciach na rękach i nogach). Wysypka jest swędząca i piekąca. Dodatkowo mogą pojawić się także objawy w postaci dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Jeśli u dziecka zostanie rozpoznana skaza białkowa, a jest ono karmione piersią to pierwszym krokiem powinno być wyeliminowanie z jadłospisu matki produktów mlecznych. Problem zaczyna się jednak w momencie, gdy maluch z różnych powodów nie jest już karmiony mlekiem matki. Większość dostępnych mieszanek dla dzieci jest oparta na bazie pełnego mleka krowiego.

Mleko krowie różni się natomiast od pokarmu matki. Podstawową różnicą jest obecność w nim białka alfa s-1 kazeiny, które odpowiada ze występowanie alergii pokarmowych. Mleko krowie składa się z niego aż w ok. 33%. W mleku matki nie ma go wcale. Warto pamiętać, że nawet specjalne mieszanki dla alergików nie są całkowicie pozbawione właściwości alergennych. Dodatkowo  często mają gorszy smak i nieprzyjemny zapach. Według badań, w profilaktyce alergii może sprawdzić się mleko następne na bazie pełnego mleka koziego. Mleko kozie składa się bowiem jedynie w 17% z białka alfa s-1 kazeiny.

Przeprowadzone badania kliniczne wykazały, że wspomniane mleko kozie jest odpowiednim źródłem białka do produkcji. Należy podkreślić, że mleko kozie może być alternatywą nie tylko w sytuacji zagrożenia pojawienia się skazy białkowej, ale także wtedy, gdy dziecko ma problemy żołądkowe. Kazeina, która jest jednym z białek występujących w mleku, ma znaczenie dla trawienia mleka przez organizm dziecka.

Kazeina zawarta w kozim mleku tworzy w żołądku gąbczasty skrzep, który jest większy, ale i delikatniejszy niż ten w mleku krowim. Oznacza to, że taki posiłek jest znacznie szybciej trawiony. Kozie mleko zawiera również więcej średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych niż mleko krowie, a to oznacza, że tłuszcze z mleka są znacznie szybciej wchłanialne. Co więcej, mieszanki na bazie pełnego mleka koziego w swoim składzie posiadają aż 50% tłuszczu mlecznego, a to oznacza, że jest lepiej trawione

Źródło: 38 PR Content&Communication

Posted in Żywienie | Tagged alergia, białkowa, dzieci, dziecko, mleko, pokarmowa, skaza, skrzep, trawienie

Zobacz także

Nastolatki vs. internet→

Co robić, kiedy uczulenia się krzyżują→

Alergia: czy można ją odziedziczyć?→

Hemofilia u dzieci: ważna profilaktyka→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu