• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Dobrze zapakowane

Stworzone przez Ela Makos, 21 marca 2016 w Newsy

Kwaskowaty smak niektórych produktów ma czasami swoje źródło w kwasie bursztynowym. Kwas ten może być także przydatny przy produkcji tworzyw sztucznych. Dodatkowo okazuje się, że pozwala w pewien sposób propagować styl eko. Jak to możliwe?

Kwas bursztynowy tylko z nazwy jest bursztynowy. W rzeczywistości to biały proszek, który można rozpuścić w gorącej wodzie. Nie można jednak nie zauważyć, że to naturalny produkt, który znaleźć można w każdym organizmie. Stanowi on oczywiście wyłącznie niewielką jego część, ale jest obecny. Można go znaleźć zarówno w małej bakterii jak i w człowieku – nie ominie nikogo.

Do czego może on służyć? W przemyśle chemicznym używa się go między innymi do wytwarzania tworzyw biodegradowalnych. Wszystko po to, aby sztuczne tworzywa mogły się rozkładać o wiele krócej niż kilkaset lat. Stosuje się go także jako środka do zakwaszania żywności i nadawania jej odpowiedniego smaku. Już teraz używa się go również do produkcji lakierów i barwników.

O tym, że potrzeba go na świecie bardzo dużo świadczą już same liczby. Rocznie zapotrzebowanie sięga 100 tysięcy ton. To nie są jednak ostateczne szacunki. Z roku na rok, zainteresowanych przybywa.

Obecnie kwas bursztynowy jest uzyskiwany przede wszystkim z ropy naftowej. Naukowcy z Lublina mają na to jednak nieco inny pomysł. Chcą go otrzymywać metodami biotechnologicznymi, czyli takimi, które nie zanieczyszczają środowiska i wykorzystują do tego surowce odnawialne.

Produkując kwas bursztynowy naukowcy bazują na dwóch substratach: glicerolu, powstającym przy produkcji biodiesla oraz tzw. permeacie serwatkowym. Co to takiego? To jeden z efektów powstawania serwatki. W procesie jej tworzenia, oprócz białek serwatkowych zyskujemy właśnie permeat serwatkowy.

Poza dwoma wymienionymi produktami, w produkcji kwasu bursztynowego badacze wykorzystują, objęte ochroną patentową, specjalnie wyizolowane bakterie. Te trzy elementy: bakterie, glicerol i permeat serwatkowy naukowcy umieszczają w tzw. bioreaktorze, czyli urządzeniu umożliwiającym prowadzenie procesów mikrobiologicznych. Proces produkcji takiego kwasu bursztynowego trwa od 5 do 7 dni.

Pracując nad wynalazkiem, naukowcy nie myśleli o jednym, konkretnym zastosowaniu. Kwas bursztynowy nie różni się ani budową, ani składem w zależności od konkretnego zastosowania.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Newsy | Tagged bursztynowy, eko, kwas, opakowania

Zobacz także

Zielona etykieta jest zdrowsza?→

Greenwashing, czyli o modzie na „eko”→

Akademia Mistrzyń 2021: Gabriela Kośmider→

„Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!”→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu