• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Dlaczego warto jeść pieczywo?

Stworzone przez Anna Chodacka, 16 lutego 2016 w Żywienie

Wbrew trendom, które bardzo chętnie wykluczają pieczywo z jakiejkolwiek planu żywienia, warto spojrzeć na pieczywo jako doskonały składnik posiłków, pod warunkiem, że wiemy jaki jego rodzaj i kiedy spożywać.

Odmiany pieczywa

Na początek warto sklasyfikować pieczywo, gdyż na rynku mamy niezliczone rodzaje chlebów. Producenci zachęcają coraz to nowymi, wymyślnymi nazwami i dodają do pieczywa dodatki, które mają je zdrowotnie i marketingowo uatrakcyjnić. Najprostszą klasyfikacją okazuje się składnik, z jakiego pieczywo jest wypiekane.

– pszenne pieczywo – w przypadku gdy jest wypiekany z mąki wysokoprzetworzonej, nie zawiera wielu cennych minerałów i witamin. Jest produktem, który przede wszystkim dostarcza energii i to bardzo szybko. Niekoniecznie musimy z niego jednak całkowicie rezygnować. Pszenny chleb może być dobrym wyborem po wysiłku fizycznym, gdy błyskawicznie potrzebujemy energii.

– pieczywo pełnoziarniste – może pochodzić m.in. z mąki pszennej, żytniej lub orkiszowej. Z uwagi na cenne składniki odżywcze oraz sposób uwalniania energii będzie znakomitym wyborem jako element śniadania, lunchu czy obiadu. Wieczorem jednak należy z niego zrezygnować, ponieważ o tej porze organizm nie potrzebuje już tak dobrego źródła węglowodanów.

Wybór pieczywa

Bardzo często zdarza się, że pieczywo, które kupimy ma wiele wad: niska jakość składników, niewspółmierny stosunek jakości do ceny lub… jest po prostu niesmaczne! Aby dobrze wybrać i tego wyboru nie żałować oraz mieć w swojej kuchni pełnowartościowe produkty warto przyjrzeć się pieczywu ProBody i Chia.

  1. Chleb ProBody

ProBody_logo

To jeden z produktów, który zyskał sympatię konsumentów dzięki swojemu wyjątkowemu składowi i dlatego, że bez wyrzutów sumienia można go spożywać na kolację!

Chleb ProBody to innowacyjny produkt, którego pojawienie się wypełniło niszę na rynku spożywczym.
Jego główne zalety to obniżona zawartość węglowodanów i wysoka zawartość białka, sprawiają, że bez większych obaw mogą sobie na niego pozwolić osoby preferujące popularne plany żywienia typu low-carb.

Dlaczego warto jeść chleb ProBody?

ProBody to pieczywo o:

  • wysokiej zawartości białka,
  • obniżonej zawartości węglowodanów ( w porównaniu z pieczywem mieszanym z ziarnami),
  • wysokiej zawartości błonnika.

ProBody to idealny składnik niskowęglowodanowego sposobu odżywiania się i innych porównywalnych planów żywienia. Dobrze sprawdza się także w uzupełnieniu diety diabetyków.

To smaczny chleb, niezwykle długo zachowujący świeżość i doskonałe nadający się na tosty o doskonałym smaku smaku.

Wartość odżywcza 100 g ProBody:

wartość energetyczna 1184 kJ / 285 kcal

tłuszcz 16,8 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,2 g

węglowodany 6,1 g

w tym cukry 2,4 g

błonnik 11,8 g

białko 21,4 g

sól 1,47 g

1 wymiennik węglowodanowy (WW) odpowiada 160 g gotowego do spożycia produktu.

 

Składniki:

woda, białko PSZENNE, mąka SOJOWA, siemię lniane brązowe, nasiona słonecznika, śruta SOJOWA, SEZAM, siemię lniane żółte, mąka z pełnego przemiału PSZENICY ORKISZ, błonnik jabłkowy, suszony zakwas z pełnego przemiału PSZENICY ORKISZ, otręby PSZENNE, drożdże, sól, ekstrakt ze słodu JĘCZMIENNEGO, przyprawy.

  1. Pieczywo z nasionami Chia

logo-chia-21

Kolejnym pieczywem, które cieszy się coraz większą popularnością i uznaniem konsumentów jest pieczywo Chia- dostępne na rynku w postaci chleba oraz bułek. Pieczywo to jest przykładem produktu, dzięki któremu możemy wzbogacić dietę w kwasy tłuszczowe omega-3, ważnego składnika w kontekście naszego zdrowia. 100 g chleba Chia zawiera 1,33 g kwasu alfa-linolenowego (ALA).

Dlaczego warto jeść pieczywo Chia?

  • Pieczywo z nasionami Chia (Salvia hispanica) to źródło błonnika, białka i kwasów tłuszczowych omega-3.
  • Niepowtarzalną zaletą nasion Chia jest zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (między innymi kwas alfa-linolenowy ALA).
  • Kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
  • Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie, co stanowi równowartość około 3 kromek chleba Chia po około 50 g (czyli około 150 g) lub 2 bułek Chia po około 75 g (czyli około 150 g).
  • Pieczywo z nasionami Chia zostało wyróżnione przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii prof. Zbigniewa Religi.

 

Wartość odżywcza 100 g pieczywa:

Wartość energetyczna: 1133 kJ/ 270 kcal

Tłuszcz: 8,5 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g

Węglowodany: 35 g

w tym cukry: 3,2 g

Błonnik: 5,5 g

Białko: 10 g

Sól: 1,5 g

kwas alfa-linolenowy (ALA): 1,33 g

Składniki: woda, mąka PSZENNA 31%, mąka ŻYTNIA, grys kukurydziany, nasiona słonecznika, płatki ziemniaczane, nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) 3%, sól, gluten PSZENNY, zarodki PSZENNE, siemię lniane, mielone pestki dyni, łamane pestki dyni, błonnik roślinny, otręby PSZENNE, ekstrakt ze słodu JĘCZMIENNEGO, olej rzepakowy, drożdże, SEZAM.

Posted in Żywienie | Tagged chleb ProBody, chlebek ProBody, nasiona Chia, pieczywo Komplet Polska, pieczywo z nasionami Chia, ProBody

Zobacz także

FIT Akademia tym razem w Rzeszowie→

FIT Akademia: Czas na Bydgoszcz!→

FIT Akademia: Czas na Wrocław→

FIT Akademia zmierza do Katowic→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu