Już prawie 10 tysięcy osób w całej Polsce skorzystało z bezpłatnych konsultacji dietetycznych w ramach projektu Zachowaj Równowagę realizowanego przez Instytut Żywności i Żywienia. W placówkach medycznych na terenie całego kraju zorganizowano specjalne punkty, w których specjaliści udzielają porad i wskazówek pomocnych w walce z nadwagą i otyłością. Zainteresowanie poradami okazało się tak duże, że funkcjonowanie punktów wydłużono do końca lipca 2016 r.
Wyniki badań są alarmujące: już 20 proc. Polaków zmaga się z otyłością, a liczba osób nią dotkniętych cały czas rośnie. Należy pamiętać, że otyłość to nie tylko problem estetyczny – osoby cierpiące na tę chorobę mają znacznie podwyższone ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, cukrzycę czy inne zaburzenia metaboliczne, a nawet nowotwory. Udowodniono także, że osoby otyłe często cierpią na zaburzenia lękowe i depresyjne.
– Otyłość ma bardzo szeroki i dewastujący wpływ na nasze zdrowie. Dlatego trzeba wykorzystywać każdą nadarzającą się okazję do edukowania społeczeństwa na temat jej skutków. Coraz więcej mamy w szpitalach pacjentów z otyłością olbrzymią, co stanowi bardzo duże obciążenie diagnostyczne, terapeutyczne i ekonomiczne dla systemu ochrony zdrowia. Aby zapobiec katastrofie i skrócić kolejki w służbie zdrowia, musimy zrobić w Polsce wszystko, co tylko się da, aby zahamować epidemię otyłości – mówi prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Wobec tak dużej skali problemu Instytut Żywności i Żywienia uruchomił – w ramach projektu Zachowaj Równowagę – szereg działań interwencyjnych i edukacyjnych mających zahamować epidemię otyłości i nadwagi w Polsce. Efektem jednego z tych działań jest utworzenie ogólnopolskiej sieci Dietetycznych Punktów Konsultacyjnych, które powstały w ponad 100 wybranych placówkach służby zdrowia na terenie całego kraju. Pacjenci mogą tam skorzystać z bezpłatnych porad żywieniowych udzielanych przez wykwalifikowanych dietetyków, wyłonionych w drodze konkursu przez Polskie Towarzystwo Dietetyki. W celu umówienia się na konsultację należy skontaktować się telefonicznie z wybraną placówką i ustalić termin spotkania.
Podczas pierwszej wizyty w DPK zadaniem dietetyka jest przeprowadzenie z pacjentem wywiadu na temat jego zdrowia, czyli zapytanie m.in. o historię chorób, wiek, zwyczaje żywieniowe i upodobania smakowe, styl życia. Na koniec spotkania pacjenci otrzymują szczegółowe zalecenia żywieniowe.
W celu utrwalenia zdobytej wiedzy każdy otrzymuje dodatkowo materiały edukacyjne w postaci: broszur „Co jeść, aby schudnąć” i „ Jak ćwiczyć, aby schudnąć” oraz specjalnej planszy zawierającej informacje o ilości i wielkości porcji, jak również sposobie komponowania całodziennego jadłospisu.
Bardzo duże zainteresowanie tą formą walki z nadwagą i otyłością prowadzoną przez Instytut (prawie 10 tys. udzielonych porad) z jednej strony potwierdza, że występowanie nadmiernej masy ciała stanowi w Polsce powszechny problem, z drugiej natomiast pokazuje, że Polacy są chętni i zmotywowani do zmiany obecnego stanu rzeczy. Z tego powodu, wychodząc naprzeciw potrzebom pacjentów, Instytut zdecydował się wydłużyć działanie wybranych punktów konsultacyjnych do końca lipca 2016 r. (aktualną listę DPK można znaleźć m.in. na stronie www.zachowajrownowage.pl).
Podstawą skutecznej walki z otyłością, obok aktywności fizycznej, jest trwała zmiana nawyków żywieniowych, z którymi bardzo trudno samodzielnie walczyć. Dlatego warto skorzystać z pomocy wykwalifikowanego specjalisty ds. żywienia, który na postawie przeprowadzonego wywiadu nie tylko dopasuje indywidualną dietę, lecz także pomoże wdrożyć prawidłowe zasady żywienia, dzięki czemu uzyskane efekty będą trwałe.
Zachowaj Równowagę to realizowany przez Instytut Żywności i Żywienia projekt edukacyjny, którego pełna nazwa brzmi: „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” (2011–2016). Projekt jest współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW) z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Jego całkowity budżet wynosi 5 294 000 CHF, z dofinansowaniem strony szwajcarskiej w wysokości 4 500 000 CHF (85% kosztów) i z budżetu Ministerstwa Zdrowia (15% środków). Partnerami projektu są: Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie, Polskie Towarzystwo Dietetyki i Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”.
Więcej informacji na temat projektu Zachowaj Równowagę na stronie: www.zachowajrownowage.pl
Więcej informacji o Szwajcarsko-Polskim Programie Współpracy na stronie: www.programszwajcarski.pl
Źródło: Zachowaj Równowagę