Niezależnie od pory roku i dostępnych nieprzetworzonych produktów jesteśmy w stanie przygotować pyszne oraz zdrowe dania. Przepisy na nie podsuwa m.in. Sarah Britton, która od lat stawia na kuchnię, w której nie ma szkodliwych dla nas składników
W książce „My New Roots” znaleźć można szereg przepisów na potrawy kuchni roślinnej, w tym także te bezglutenowe i wegańskie. Autorka żartuje, że jej obecny styl życia i pomysły na potrawy to sposób na to, aby nie zrujnować sobie życia i odpowiedź na jej miłość do jedzenia. Zaznacza, że ważne jest rozkoszowanie się potrawami bez potrzeby liczenia kalorii. Polega to przede wszystkim na wykorzystywaniu w gotowanych potrawach zdrowych, nieprzetworzonych składników, ale i spożywaniu posiłków bez pośpiechu. Warto dodatkowo podchodzić do potraw i żywności z otwartym umysłem i ciekawością – zaznacza autorka.
Sarah Britton od lat tworzy smaczne i zdrowe przepisy, które są oparte przede wszystkim o nieprzetworzone, świeże produkty sezonowe. Proponuje zarówno proste i szybkie w przygotowaniu przepisy, jak i bardziej skomplikowane potrawy. Książka jest nie tylko podsumowaniem jej dotychczasowej pracy, ale i sposobem na zgromadzenie tych najcenniejszych przepisów w jednym miejscu
Co mówi ona o swojej publikacji? – Zebrane w tej książce przepisy to propozycje uniwersalne – są wegetariańskie (z możliwością przerobienia większości na wegańskie) i w znacznej części bezglutenowe. Dzięki temu mogą z nich korzystać nawet osoby cierpiące na alergie pokarmowe lub unikające produktów odzwierzęcych. Składniki takie jak jajka, kozi lub owczy ser oraz ghi wykorzystuję tylko w niektórych przepisach, kiedy uważam, że są potrzebne, by nadać potrawie odpowiedniego aromatu lub konsystencji, lecz jeśli chcesz, możesz je pominąć. Najogólniej swoją kuchnię nazywam „roślinno-pełnowartościową”, dzięki czemu z zawartych tu przepisów mogą korzystać także wegetarianie i weganie. Nie to jest jednak istotne. Ważne, by jedzenie było pyszne, a przy okazji zdrowe – dodaje Sarah Britton.
Autorka pokazuje m.in., jak szanować swoje ciało i obchodzić się z nim jak najlepiej. Z wykształcenia jest specjalistką od dietetyki holistycznej i terapeutycznej. Prowadzi seminaria i warsztaty żywieniowe w Ameryce Północnej i Europie. Brała również udział w licznych projektach kulinarnych, w tym w Noma’s Test Kitchen.
Źródło: Wydawnictwo Marginesy