• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Trening wytrzymałościowy zmienia mikrobiom jelit

Stworzone przez Michal Karas, 18 października 2018 w Siłownia, Trening

Nawet bez zmian w diecie trening modyfikuje to, co dzieje się w naszym organizmie. Metabolizm przyspiesza, a komórki odpowiedzialne za stany zapalne są coraz mniej liczebne. Świeże wyniki badań z Finlandii.

Sam w sobie trening niekoniecznie zredukuje naszą wagę – do tego nie trzeba chyba nikogo przekonywać. A jednak nawet bez zmiany diety wpływ treningu na układ pokarmowy jest możliwy do zbadania już po kilku tygodniach.

Dowodzi tego opublikowany właśnie raport z badań prowadzonych przez Suomen Akatemia. W ramach testu 17 kobiet z nadwagą i prowadzących siedzący styl życia przeszło przez 6-tygodniowy program treningu wytrzymałościowego. Trzy razy w tygodniu uczestniczki korzystały z roweru stacjonarnego, a zakres treningu dostosowano do ich rytmu serca, by nie przeciążać organizmu.

Ważnym elementem badania był brak jakiejkolwiek interwencji w styl życia kobiet poza samym treningiem. Nie było więc modyfikacji diety i stąd przewidywany efekt w postaci utrzymania zbliżonej masy pod koniec programu treningowego.

Nie schudnięcie było jednak celem badania, lecz ustalenie, czy trening sam w sobie wpływa na metabolizm. Wynik jest pozytywny: owszem, są zauważalne zmiany w mikrobiomie jelitowym. Spadła liczebność proteobakterii w jelitach (odpowiedzialnych za powstawanie stanów zapalnych), natomiast przybyło bakterii akkermansia, które są coraz częściej łączone z przyspieszeniem metabolizmu (choć dalsze badania nad nimi są konieczne).

Co to oznacza? W dużym skrócie szansę na obniżenie cholesterolu i poprawę stanu układu krwionośnego. – Odkryliśmy, że w reakcji na ćwiczenie obniżył się poziom cholesterolu i fosfolipidów w cząsteczkach VLD, które transportują lipidy z wątroby do innych tkanek i prowadzą do powstawania „złego” cholesterolu – tłumaczy Satu Pekkala.

Pod względem genetycznym mikroby nie zmieniły się znacząco, co jednak było oczekiwane w związku z krótkim i ograniczonym zakresem interwencji treningowej.

Źródło: Frontiers in Microbiology

Posted in Siłownia, Trening | Tagged bakterie akkermansia, LDL, mikrobiom jelitowy, rower stacjonarny, trening wytrzymałościowy

Zobacz także

Cardio dla zdrowego układu nerwowego→

Dlaczego dobry cholesterol nie zawsze jest dobry→

Baton probiotyczny i błonnikowa bułka – co wymyślili polscy naukowcy?→

Rower – ważny rekreacyjnie i treningowo, byle bez smogu→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu