• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Szpinakowa tortilla z rybą

Stworzone przez Michal Karas, 7 sierpnia 2018 w Przepisy

Lekkie, pożywne, a do tego na pyszne wprost po wyjęciu z zimnej lodówki. Szpinakowe wrapy to idealna propozycja na upalne dni, ale i codzienność – choćby szybki obiad w pracy.

Daleko im do tradycyjnej polskiej kuchni, a jednak placki obiegowo nazywane tortillą są dziś obecne już prawie w każdym markecie. I mają niezaprzeczalne zalety. To w pewnym sensie opakowanie na sałatkę, pastę lub wszystko inne, co mogłoby się wysypać ze zwykłej kanapki.

Może być sypko, mokro i wcale nie musi być na ciepło. Właśnie ta ostatnia zaleta sprawdza się doskonale podczas letnich upałów. Tortillę można przygotować, wstawić na parę godzin do lodówki i jeść zimną. A z czym? Oto nasza propozycja!

Tortilla szpinakowa

Składniki na 4 porcje:

  • 4 tortille (najlepiej szpinakowa)
  • 200 g tuńczyka lub łososia
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • dwie garści liści szpinaku baby
  • garść liści bazylii
  • 150 ml jogurtu naturalnego (może być bez tłuszczu)
  • sól, pieprz

Przygotowanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy sos. Liście szpinaku i bazylii blendujemy razem z chudym jogurtem, dodając do smaku soli i pieprzu. Bardziej pieprzny sos będzie lepiej wyczuwalny, z solą nie należy przesadzać – tego smaku dostarczy nam ryba. Powstałą w ten sposób pastę rozsmarowujemy cienko na tortilli, pamiętając o zostawieniu suchych krawędzi dla szybszego zawijania. Tortilla może być dobrana według osobistych preferencji – od zwykłej pszennej, po ziołowe, pikantne czy właśnie szpinakową, jak na naszym zdjęciu.

Rybę odcedzamy i kładziemy warstwę na tortilli. Może być rozdrobniona, ale również w całości będzie łatwa do pogryzienia. Na rybie układamy kukurydzę. W sumie warstwa sosu, ryby i kukurydzy nie powinna być grubsza niż 1,5 cm, by placek dało się dobrze zawinąć. Zawijamy i wcinamy!

Posted in Przepisy | Tagged dietetyczne przepisy, kukurydza, szpinak, szpinak baby, tortilla, tuńczyk, wrap szpinakowy

Zobacz także

Makaron na zielono z żurawiną→

Ser pleśniowy z truskawkami→

Zrób szpinak dobrze, by pozostał zdrowy→

Pikantna herbata z jabłkiem na chłodne wieczory→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu