• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Warzywa pomogą w zaawansowanym wieku

Stworzone przez Michal Karas, 19 kwietnia 2018 w Kobieta

Starsze kobiety, które często sięgają po warzywa, w tym szczególnie po warzywa krzyżowe np. kalafior, brokuły i kapustę, mogą pochwalić się lepszym stanem tętnic szyjnych, co świadczy o mniejszym zaawansowaniu miażdżycy.

Z badań australijskich specjalistów opublikowanych przez „Journal of the American Heart Association” wynika, że dieta taka może bezpośrednio wpływać na stan tętnic.

Wraz z postępem miażdżycy tętnice twardnieją i mają grubsze błony wewnętrzne na skutek odkładania się w nich lipidów. Z upływem lat zwiększa to ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, szczególnie zawału serca i udaru mózgu.

Dieta bogata w warzywa i owoce hamuje miażdżycę i zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego oraz chorób sercowo-naczyniowych. Wykazały to już liczne wcześniejsze badania. Najnowsze obserwacje sugerują, że w ścianach tętnic szyjnych odkłada się mniej blaszek miażdżycowych.

Badania wraz ze swym zespołem przeprowadziła dr Lauren Blekkenhorst z University of Western Australia w Crawley; objęto nimi 954 kobiety w wieku co najmniej 70 lat. Wykazały one, że w najlepszym stanie miały tętnice te z nich, które spożywały warzywa co najmniej trzy razy dziennie, a najkorzystniejszy wpływ miały warzywa krzyżowe, takie jak kalafior, brokuły i kapusta.

Dr Blekkenhorst twierdzi, że każde 10 g spożywanych w ciągu dnia warzyw krzyżowych o 0,8 proc. może zmniejszyć grubość ścian tętnic szyjnych. – Jesteśmy podekscytowani tym, że warzywa te wydają się być najbardziej korzystne – podkreśla w wypowiedzi dla Reutersa.

Australijska specjalistka przekonuje, że dla zachowania zdrowia warto spożywać wszystkie warzywa. Z jej badań wynika jedynie, że warzywa krzyżowe szczególnie korzystnie wpływają na stan naczyń krwionośnych.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Posted in Kobieta | Tagged brokuły, kalafior, kapusta, miażdżyca, miażdżyca kontra dieta, warzywa kapustne, warzywa w diecie

Zobacz także

Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić→

10 najczęstszych błędów przy odchudzaniu→

Chemoprewencja – dieta przeciw nowotworom→

Wprowadź białe szparagi do diety→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu