Tak, to będzie droższe danie z grilla, ale pod względem smakowym i zdrowotnym taka odmiana może się przydać. Oto pomysł na łososia z chilli, na myśl o którym ślinka sama cieknie
Zdrowotne walory łososia znamy wszyscy, nawet jeśli tylko nam świta, że to jedna z najzdrowszych ryb na rynku. Jego mięso jest bardzo i bogate w witaminy z grupy B, witaminę A, D, E oraz pierwiastki takie jak jod, potas, fosfor, fluor, selen czy cynk. Łosoś jest też tłusty, ale zawiera korzystne dla zdrowia długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. To też łatwo przyswajalne białko.
Żeby nie było idealnie, łosoś ma też sporo złej prasy w ostatnich latach. Wszystko przez to, że połowy przetrzebiły jego populację i obecnie większość ryb na naszym rynku pochodzi z hodowli. A tam są tuczone paszami, mają mniej ruchu i gorsze warunki bytowe. To wpływa oczywiście na obniżenie jakości mięsa, jednak wciąż nie warto się na łososia „obrażać”.
Dziś mamy dla Was propozycję idealną na lato, czyli łososia z grilla. To znacznie zdrowsza metoda jego przyrządzania niż panierka i tłuszcz na patelni, a do tego smak też wyjątkowy! Dzięki dużej zawartości tłuszczu łosoś jest łatwy do przyrządzenia. Podczas przygotowywania łososia nie trzeba dodawać ani kropli tłuszczu.
Składniki:
- łosoś
- papryka chili – surowa lub ze słoiczka
- czerwona papryka
- cytryna
- sól morska
- pieprz
- natka pietruszki
- listek bazylii do dekoracji
Przygotowanie: Cytrynę dokładnie umyj. Skórkę zetrzyj na tarce, a z pozostałości wyciśnij sok. Łososia polej sokiem z cytryny, dodaj startą skórkę, natkę, sól i pieprz. Natrzyj wszystkim dokładnie rybę i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie pokrój paprykę czerwoną i chili. Łososia grilluj ok. 15 minut, obracając po uzyskaniu pożądanego koloru. Gotową rybę ułóż na warzywach. Udekoruj bazylią.
Smacznego!