• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Pierś z kurczaka pieczona w pesto orzechowo-pietruszkowym

Stworzone przez Edyta Nowicka, 10 marca 2017 w Przepisy

Pierś z kurczaka pieczona w pesto orzechowo-pietruszkowym podawana z sałatką z czerwonej cebuli

Składniki (1 porcja):

– 15 g natki pietruszki
– 15 g orzechów włoskich
– 15 g sera typu parmezan
– 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
– sok wyciśnięty z 1⁄2 cytryny
– 50 ml wody
– 150 g piersi z kurczaka bez skóry
– 20 g drobno posiekanej czerwonej cebuli
– 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
– 35 g rukoli
– 100 g przekrojonych na pół pomidorków cherry 1 łyżeczka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

W celu przyrządzenia pesto natkę pietruszki, orzechy, parmezan, a także oliwę z oliwek, połowę soku z cytryny oraz odrobinę wody należy umieścić w pojemniku robota kuchennego lub blendera, a następnie miksować na gładką masę. Stopniowo należy dodawać kolejne porcje wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Pierś kurczaka zamarynować w 1 łyżce pesto z dodatkiem pozostałego soku z cytryny – odstawić w tym celu do lodówki na co najmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza.

Patelnię nadającą się do zastosowania w piekarniku rozgrzać
na średnim ogniu. Kurczaka w marynacie smażyć po minucie
z każdej strony, a następnie wstawić patelnię do piekarnika i piec jeszcze przez 8 minut lub do momentu, aż mięso będzie gotowe.

Cebulę marynować w occie z czerwonego wina przez 5–10 minut, a następnie ciecz odcedzić.

Gotowego kurczaka wyjąć z piekarnika, rozprowadzić po jego powierzchni jeszcze jedną łyżkę pesto (roztopi się ono pod wpływem ciepła oddawanego przez mięso). Okryć kurczaka folią i pozostawić na 5 minut. Dopiero po tym czasie podać.

Wymieszać rukolę, pomidory i cebulę, a następnie całość skropić octem balsamicznym. Podawać z kurczakiem oraz resztą pesto.

Źródło: Aidan Goggins, Glen Matten „Dieta SIRT”
Copyright © Aidan Goggins and Glen Matten 2016
Copyright © for the Polish edition by MT Biznes Ltd.

Posted in Przepisy | Tagged Aidan Goggins, czerwona cebula, dieta sirt, Glen Matten, orzechowo-pietruszkowe, pieczona, pierś z kurczaka, przepis, sałatka, w pesto

Zobacz także

Sałatka z czerwonej kapusty i mandarynek→

Jeszcze więcej zalet czerwonej cebuli→

Dieta SIRT – przełom w dziedzinie odżywiania→

Sałatka Waldorf→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu