• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Bez liczenia kalorii

Stworzone przez Karol Pisarski, 3 listopada 2016 w Przepisy, Żywienie

Niezależnie od pory roku i dostępnych nieprzetworzonych produktów jesteśmy w stanie przygotować pyszne oraz zdrowe dania. Przepisy na nie podsuwa m.in. Sarah Britton, która od lat stawia na kuchnię, w której nie ma szkodliwych dla nas składników

W książce „My New Roots” znaleźć można szereg przepisów na potrawy kuchni roślinnej, w tym także te bezglutenowe i wegańskie. Autorka żartuje, że jej obecny styl życia i pomysły na potrawy to sposób na to, aby nie zrujnować sobie życia i odpowiedź na jej miłość do jedzenia. Zaznacza, że ważne jest rozkoszowanie się potrawami bez potrzeby liczenia kalorii. Polega to przede wszystkim na wykorzystywaniu w gotowanych potrawach zdrowych, nieprzetworzonych składników, ale i spożywaniu posiłków bez pośpiechu. Warto dodatkowo podchodzić do potraw i żywności z otwartym umysłem i ciekawością – zaznacza autorka.

Sarah Britton od lat tworzy smaczne i zdrowe przepisy, które są oparte przede wszystkim o nieprzetworzone, świeże produkty sezonowe. Proponuje zarówno proste i szybkie w przygotowaniu przepisy, jak i bardziej skomplikowane potrawy. Książka jest nie tylko podsumowaniem jej dotychczasowej pracy, ale i sposobem na zgromadzenie tych najcenniejszych przepisów w jednym miejscu

Co mówi ona o swojej publikacji? – Zebrane w tej książce przepisy to propozycje uniwersalne – są wegetariańskie (z możliwością przerobienia większości na wegańskie) i w znacznej części bezglutenowe. Dzięki temu mogą z nich korzystać nawet osoby cierpiące na alergie pokarmowe lub unikające produktów odzwierzęcych. Składniki takie jak jajka, kozi lub owczy ser oraz ghi wykorzystuję tylko w niektórych przepisach, kiedy uważam, że są potrzebne, by nadać potrawie odpowiedniego aromatu lub konsystencji, lecz jeśli chcesz, możesz je pominąć. Najogólniej swoją kuchnię nazywam „roślinno-pełnowartościową”, dzięki czemu z zawartych tu przepisów mogą korzystać także wegetarianie i weganie. Nie to jest jednak istotne. Ważne, by jedzenie było pyszne, a przy okazji zdrowe – dodaje Sarah Britton.

Autorka pokazuje m.in., jak szanować swoje ciało i obchodzić się z nim jak najlepiej. Z wykształcenia jest specjalistką od dietetyki holistycznej i terapeutycznej. Prowadzi seminaria i warsztaty żywieniowe w Ameryce Północnej i Europie. Brała również udział w licznych projektach kulinarnych, w tym w Noma’s Test Kitchen.

Źródło: Wydawnictwo Marginesy

Posted in Przepisy, Żywienie | Tagged dietetyk, książka, my new roots, potrawy, przepisy, Sarah Britton

Zobacz także

Najnowsza książka Jamiego Olivera: Po prostu Jamie→

Jesteś aktywna/aktywny w sieci? Zobacz, jak robić to dobrze!→

Premiera 9. edycji książki Sukces jest Kobietą: Łączy nas Biznes!→

sernik na tłuszczu gęsimSłodka przerwa? Skosztuj sernika na… gęsim smalcu!→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu