• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Jabłka i śliwki zawsze w cenie

Stworzone przez Edyta Nowicka, 25 października 2016 w Żywienie

Gdybyśmy chcieli wybrać grupę najpopularniejszych w naszym kraju owoców to z pewnością znalazłyby się w niej jabłka i śliwki. Pod koniec lata znaleźć je można w wielu domach. Co jednak wnoszą do naszego organizmu? Dlaczego są dla nas tak ważne?

Zarówno jabłka jak i śliwki można spotkać pod różnymi postaciami – na słodko i na słono, jako desery i jako napoje. Choć kojarzą nam się one z Polską to nie zawsze występowały na terenie naszego kraju. Drzewka owocowe śliwek sprowadzono na tereny dzisiejszej Europy Środkowej ze wschodu, a dokładnie z Kaukazu. Pierwsze śliwy do uprawy wprowadzili Persowie, zaś do ich popularyzacji przyczynili się Grecy i Rzymianie. W  starożytności i średniowieczu jadano je często pod różnymi postaciami: jako suszone, kandyzowane i marynowane.

Jabłka natomiast są stare jak świat.  Świadczyć o tym mogą różne zapisy obecne w mitologii, wierzeniach ludów słowiańskich i celtyckich (pozagrobowy Avalon to inaczej „Wyspa Jabłek”), a także w  Biblii. Do Polski dotarły one przez Azję Mniejszą z Azji Środkowej i szybko stały się naszym owocem narodowym – dziś w ich produkcji jesteśmy światowym liderem.

Smakują nam one zarówno na surowo jak i po obróbce. Stąd też liczne przepisy na musy, kompoty, cydry czy ciasta. Dzięki temu możemy się również cieszyć ich smakiem przez cały rok.

Nie chodzi jednak wyłącznie o smak jabłek. Są one również źródłem witamin C, B1, B2, E oraz fosforu, wapnia i magnezu, dlatego stały się symbolem młodości, urody i płodności. Potwierdza to angielskie przysłowie, które głosi, że jedno jabłko dziennie pozwoli nam dowoli unikać lekarskich wizyt. Dlatego też od dawna jabłka gościły w polskich domach – zarówno dla ich wyjątkowego smaku, jak i ze względu na ich zdrowotne właściwości.

Źródło: Hill+Knowlton Strategies

Posted in Żywienie | Tagged fosfor, jabłka, pochodzenie, składniki, śliwki, smak, wapń, witaminy

Zobacz także

Witaminy: ważna odpowiednia ilość→

Dlaczego alkohol jest bardziej toksyczny dla kobiet?→

Witamina B12 ważna dla zdrowia→

Pokonać niewydolność serca→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu