• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Problemy z glutenem – nadwrażliwość

Stworzone przez Edyta Nowicka, 19 września 2016 w Zdrowie, Żywienie

Problemy z glutenem nie zawsze oznaczają celiakię czy alergię na pszenicę. Zdarza się również, że wszystko zależne jest od nadwrażliwości na gluten. Jakich objawów należy się spodziewać w tej sytuacji?

W ostatnim czasie środowisko naukowe potwierdziło istnienie jeszcze jednaj niepożądanej formy reakcji na gluten. Jest to tzw. nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. W skrócie nazywa się ją NCGS (z ang. Non-Coeliac Gluten Sensitivity).

Naukowcy z kliniki w Maryland w USA szacują, że schorzenie to występuje nawet u 6 proc. populacji. Aktualnie nie ma testów potwierdzających nadwrażliwość na gluten, a diagnoza opiera się tylko na wykluczeniach, a to znacznie utrudnia proces rozpoznania i odpowiedniego reagowania na ten problem. Możemy jednak wyróżnić pewne cechy, które są charakterystyczne dla tego rodzaju przypadłości.

O nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten mówimy m.in. wtedy, gdy wykluczona już została celiakia. Podobnie jest w przypadku alergii na pszenicę. Jeśli zostanie ona wykluczona, a badania wykażą brak podwyższonego poziomu przeciwciał IgE to być może kolejny znak, że nasz organizm może zmagać się ze znacznie mniej znanym problemem. Do takich samych wniosków mogą dojść specjaliści, którzy zaobserwują u nas dodatkowo ustąpienie symptomów na diecie bezglutenowej oraz ich powrót, gdy gluten zostanie na nowo wprowadzony.

Na jakie symptomy należy zwrócić szczególnie uwagę? Będzie to: ból i obrzmienie brzucha, wzdęcia, uczucie ciężkości i pełności, „przelewanie” w żołądku. Objawy te trudno odróżnić od objawów zespołu jelita wrażliwego (IBS). W przeciwieństwie do celiakii, dotychczas nie opisano powikłań nieleczonej NCGS, zwłaszcza ze strony współistniejących innych chorób autoimmunologicznych.

Badania pokazują również, że objawy NCGS mogą być w wielu przypadkach związane z nietolerancją łatwo fermentujących, słabo wchłanianych węglowodanów, tzw. FODMAP (z ang. Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols), obecnych w pszenicy, a nie nadwrażliwością na gluten. Analizy w tej kwestii musza jednak zostać pogłębione.

Źródło: Projekt „Zachowaj Równowagę”

Posted in Zdrowie, Żywienie | Tagged alergia, celiakia, gluten, nadwrażliwość, objawy, pszenica, symptomy

Zobacz także

Co robić, kiedy uczulenia się krzyżują→

Alergia: czy można ją odziedziczyć?→

Czy dieta bezglutenowa zawsze jest zdrowa?→

Z alergią można wygrać!→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu