Cukrzyca nie tylko uprzykrza nam życie, ale i niejednokrotnie towarzyszy chorobom neurodegeneracyjnym, w tym również chorobie Alzheimera. Osoby z prawidłową przemianą materii są zdecydowanie mniej na nią narażeni
Insulonooporność odgrywa znaczącą rolę w cukrzycy typu 2. Właściwie poprzedza ją już o wiele lat. Z uwagi na to, że tkanki stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny, potrzebne są jej wyższe stężenia we krwi, aby mogła wywołać efekt biologiczny, dlatego też komórki beta wysp trzustkowych zwiększają wydzielanie insuliny. Dr hab. nauk medycznych Monika Karczewska-Kupczewska mówi jednak, że w momencie, kiedy zdolność wydzielnicza komórek beta zostanie wyczerpana, dochodzi do klinicznego ujawnienia się cukrzycy typu 2.
To nie jedyna przypadłość, która wiąże się z insulinoopornością. Często towarzyszy ona również otyłości, głównie brzusznej, nadciśnieniu tętniczemu czy dyslipidemii, a więc podwyższonemu stężeniu triglicerydów i obniżonemu stężeniu HDL – cholesterolu we krwi. Jest także niezależnym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Wspomniana choroba Alzheimera to jedna z najczęstszych objawów otępienia u ludzi. Po raz pierwszy pisał o niej niemiecki neuropatolog Alois Alzheimer w 1906 r., od którego nazwiska wzięła się nazwa tej choroby. Zazwyczaj diagnozuje się ją u ludzi po 65. roku życia, ale coraz częściej pojawia się również u osób młodszych.
Na początku objawia się zwykle w postaci trudności w przypominaniu sobie niedawnych zdarzeń. W rezultacie prowadzi to do całkowitej niesprawności umysłowej. Badania wskazują, iż insulina, powszechnie znana jako hormon obniżający stężenie glukozy we krwi, w obrębie mózgu moduluje wzrost i aktywność elektryczną neuronów, a także produkcję przekaźników nerwowych, dzięki czemu wpływa na funkcje poznawcze, głównie procesy pamięci.
Te receptory insulinowe znajdują się w różnych regionach mózgu. Zaburzone działanie insuliny na poziomie receptorów insulinowych wykryto, w trakcie badań pośmiertnych, w mózgach osób z chorobą Alzheimera.
Analizy wskazują na to, że podawanie insuliny donosowo prowadzi do polepszenia pamięci u pacjentów z chorobą Alzheimera. Należy dodać, że dieta bogatotłuszczowa, która powoduje wzrost stężenia kwasów tłuszczowych we krwi i wywołuje insulinooporność, zaburza funkcję komórek nerwowych – wytłumaczyła Karczewska-Kupczewska
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl