• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Masło czy margaryna?

Stworzone przez Karol Pisarski, 28 czerwca 2016 w Żywienie

Nieustanna walka pomiędzy fanami masła a zwolennikami margaryny może zostać zażegnana. Specjaliści uważają, że dla osób z podwyższonym cholesterolem zdecydowanie lepsza będzie margaryna

Podanie jednoznacznej opinii, która byłaby uniwersalna jest niezwykle trudne. Występowanie jednego bądź drugiego produktu w diecie zdeterminowane jest indywidualnymi predyspozycjami.

Przede wszystkim warto zauważyć, że najlepiej jest usunąć z diety zarówno masło, jak i margarynę. Zaleca się to w szczególny sposób ludziom borykającym się z nadwagą lub otyłością.

Nie oznacza to, że masła nie wolno wcale używać. Będzie ono jednak najodpowiedniejsze dla osób zdrowych. Szczególnie dla dzieci i osób starszych. Zawiera duże ilości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych lepiej wykorzystywanych przez organizm niż estry kwasów tłuszczowych o długim łańcuchu. Są w nim również witaminy A i E oraz kwas linolowy.

Smarowanie pieczywa masłem zalecane jest również dla osób z upośledzonym wchłanianiem tłuszczów, np. z uszkodzeniem kosmków jelitowych, z tzw. zespołem jelita krótkiego, z cholestazą, czyli zastojem żółci, oraz u chorych na nowotwory ze zmianami zapalnymi jelit po naświetlaniach.

Nie zaleca się jednak spożywania masła przez osoby zmagające się z chorobami układu krążenia o podłożu miażdżycowym albo zbyt dużym poziomem cholesterolu w osoczu. Badania pokazują, że na wzrost poziomu cholesterolu ma wpływ między innymi właśnie spożycie masła.

Mniej szkodliwe niż się wydawało jest prawdopodobnie tłuste mleko, a nawet śmietana. Wynika to z tego, że w produktach tych znajdują się otaczające tłuszcz mleczny fosfolipidowobiałkowe membrany.

Tych fosfolipidowych otoczek tłuszczu mlecznego nie ma w maśle, ponieważ w trakcie produkcji są one rozrywane i w większości oddzielane z maślanką. Są to natomiast tezy, które w dalszym ciągu podlegają badaniom, a wnioski przedstawiane są na bieżąco.

Źródło: www.naukawolsce.pap.pl

Posted in Żywienie | Tagged cholesterol, margaryna, masło, tłuszcz

Zobacz także

Dlaczego dobry cholesterol nie zawsze jest dobry→

pieczona gęśGęsina – mięso idealne dla dbających o linię→

Fakty i mity na temat tłuszczu→

Wszystkie tłuszcze utwardzone są źródłem szkodliwych izomerów trans?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu