• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Marchewka na celowniku

Stworzone przez Edyta Nowicka, 21 czerwca 2016 w Żywienie

Naukowcy postanowili sprawdzić, co skrywa w sobie marchewka i jakie ma DNA. Pozwoliło to też sprawdzić skąd u niej ten charakterystyczny pomarańczowy kolor

Marchew próbował „rozgryźć” międzynarodowy zespół naukowców, w szeregach którego znaleźli się także Polacy. W końcu udało im się odczytać i złożyć jej genom. Po tych badaniach wiadomo na przykład, że jedna, zwykła marchew ma 32 tysiące genów.

Choć na warsztacie są tylko małe, niepozorne marchewki to naukowcy podeszli do tego bardzo ambitnie. Nie zadowolili się zsekwencjonowaniem genomu pojedynczej marchewki, ale zbadali również genom ponad 30 jej form – zarówno dzikich, jak i uprawnych. Pozwoliło im to ustalić historię ewolucyjną całego gatunku. Z jednej strony temat nie powinien być aż tak ważny, ponieważ znane są genomy wielu roślin, z drugiej jednak marchew jest jedną z tych, która może się pochwalić genomem naprawdę dobrej jakości.

Nie da się też ukryć, że marchew jest bardzo ważna dla naszego organizmu, gdyż stanowi główne źródło beta karotenu, a idąc dalej, również witaminy A. To nadal nie wyjaśnia jednak skąd u niej ten pomarańczowy kolor. W końcu nasi przodkowie mieli do czynienia z marchewką o żółtych lub purpurowych korzeniach. Pomarańczowy kolor zaczął się pojawiać dopiero około XV lub XVI wieku. Marchwie, które kupujemy dziś w sklepach, to tak naprawdę organizmy zmodyfikowane genetycznie.

Jednym z zadań Polaków w projekcie było sprawdzenie metodami cytogenetycznymi (pod mikroskopem), czy poszczególne fragmenty DNA zostały poprawnie – dzięki bioinformatyce – połączone w coraz większe całości i przyporządkowane do właściwych chromosomów. Genom marchwi składa się z 473 mln par nukleotydów (podstawowych cegiełek tworzących DNA). Trzeba było je ułożyć we właściwym porządku, dysponując krótkimi fragmentami liczącymi zaledwie ok. 100 par nukleotydów. Prace trwały aż cztery lata.

Naukowcy chcieliby sprawdzić marchewki także w innych aspektach. Mają nadzieję, że uda im się zdobyć informacje dotyczące tego, jakie geny odpowiadają za jej odporność na niekorzystne warunki środowiska.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Żywienie | Tagged badania, DNA, kolor, marchewka, nukleotydy, pomarańczowa

Zobacz także

Czy rentgen i prześwietlenie oznaczają to samo?→

Fakty i mity na temat autyzmu→

Badania nad nieśmiertelnością→

Eksperci: planując ciążę warto znacznie częściej kontrolować poziom glukozy→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu