• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Bakterie mają swój przetrwalnik

Stworzone przez Edyta Nowicka, 23 maja 2016 w Zdrowie

Bakterie również mają swoje lęki. Czyha na nie wiele zagrożeń, przed którymi na szczęście potrafią się bronić. Pomaga im w tym specjalna „kapsuła ratunkowa”, gdzie znajdują dla siebie schronienie

Nie da się ukryć, że bakterie to niezwykle sprytne mikroorganizmy. Aby ochronić siebie przed niebezpieczeństwem tworzą spory, a więc formy przetrwalnikowe. Materiał genetyczny bakterii otoczony zostaje pancerzykiem, a metabolizm w komórce ustaje. W ten sposób bakteria w „uśpieniu” przeczekać może trudne czasy. Przetrwalnikowi nie są straszne niskie temperatury, brak dostępu do wody, czy nawet środki dezynfekujące. W dodatku spora staje się niewidoczna dla układu odpornościowego.

Dlaczego bakterie muszą tworzyć takie zabezpieczenia? Stanowiąc aktywny organizm mają one znacznie mniejsze szanse na przeżycie niż wtedy, gdy znajdują się w sporze. Dzięki przetrwalnikom mamy znacznie większe trudności, aby unieszkodliwić daną bakterię, np. znajdującą się w jedzeniu czy na sprzęcie medycznym. Tak też jest z wąglikiem, który przesłany w kopercie nadal stanowi poważne niebezpieczeństwo.

Unieszkodliwienie takich bakterii może zatem zostać wykonane tylko wtedy, gdy dowiemy się jak powstają i wyglądają wspomniane przetrwalniki bakterii. Amerykańsko-polski zespół, w którego skład wchodzi czworo naukowców z naszego kraju (Anna Muszewska, Małgorzata Dudkiewicz, Marcin Grynberg oraz Krzysztof Pawłowski) dowiedział się, jakie białko jest najważniejsze w powstawaniu przetrwalnika. Odkryli oni, że jeśli jedno konkretne białko (CotH) nie działa w bakterii tak jak powinno to cały ten płaszcz ochronny staje się dziurawy. Oznacza to, że stanowi prosty cel.

Z wcześniejszych badań wynikło też, że to samo białko CotH, które czyni wąglika tak groźnym, występuje również u tzw. grzybów oportunistycznie chorobotwórczych – pleśniakowców i zaangażowane jest w ich patogenność. Dzięki przeprowadzonym badaniom wiemy jak ewoluowało, że było przekazywane od bakterii do grzybów i innych organizmów jądrowych.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Zdrowie | Tagged bakterie, kapsuła, mikroorganizmy, wąglik, zagrożenia

Zobacz także

Wszystko o wycofywanych mrożonkach z kukurydzą→

Czosnek pokona mukowiscydozę?→

Bakterie pomogą osiągnąć sukces sportowy?→

Oporni na antybiotyki→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu