• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Podjadaj zielone oliwki

Stworzone przez Ela Makos, 17 maja 2016 w Żywienie

Wielu osobom trudno jest zwalczać w sobie chęć podjadania. Zdarzają się takie dni, gdy ochota na coś pysznego wygrywa z naszą silną wolą, która okazuje się być jednak słabsza niż wcześniej myśleliśmy. Zamiast objadać się czekoladą czy słonymi przekąskami warto spróbować zielonych oliwek

Biegając po mieście i załatwiając różne pilne sprawy czy też wypełniając swoje obowiązki w pracy nie myślimy o tym, aby przekąsić coś naprawdę niezdrowego. Prawdziwe i najtrudniejsze do pokonania pokusy przychodzą, gdy znajdujemy wolną chwilę. Czytając książkę czy po prostu odpoczywając uświadamiamy sobie, że z chęcią zjedlibyśmy coś pysznego. Od razu na myśl mogą nam przyjść słodkości. Jednak to nie one są odpowiednie w takich momentach. Lepsze są choćby zielone oliwki, które stanowią wartościowy produkt.

Oliwki zielone znane są jako apetyczny, dietetyczny, a także bardzo wartościowy specjał, który komponuje się z wieloma innymi dodatkami kulinarnymi oraz skutecznie zaspakaja apetyt, obfitując zarazem w wiele cennych dla zdrowia mikro- oraz makroelementów. Zamiana tradycyjnych, wysokokalorycznych zakąsek na miseczkę zielonych, jędrnych i soczystych oliwek przynieść może same korzyści tak dla naszego zdrowia, jak i podniebienia.

Nie o sam smak tu jednak chodzi. Ważne jest bogactwo składników odżywczych, które są w nich zawarte. Zielone oliwki wprowadzone do diety to dla nas szansa na pozyskanie kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Przed powstawaniem komórek nowotworowych dobrze chroni nas z kolei kwas oleinowy. Te niewielkie owoce drzewka oliwnego to także źródło witamin z grupy B, stojących na straży młodego wyglądu, a także witamin A, E oraz C, które wzmacniają naturalną odporność organizmu. Zielone oliwki dodatkowo spomagają trawienie, a także pomagają w walce z migreną.

Źródło: www.prasoweinfo.pl

Posted in Żywienie | Tagged kwasy oleinowe, migrena, nowotwory, przekąski, trawienie, zielone oliwki

Zobacz także

Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna→

Selen i arsen niebezpieczne dla kobiet?→

Nie przeciążaj żołądka, by nadążył z trawieniem→

Skąd czerpać wiarygodne informacje o zdrowiu (i chorobach)?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu