• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Popijając zieloną herbatę

Stworzone przez Ela Makos, 21 kwietnia 2016 w Żywienie

Zielona herbata nie stanowi dla Polaków żadnej nowości. Wielu rozsmakowuje się w niej i zachwyca jej aromatem. Ma ona nie tylko walory smakowe, ale również zdrowotne. Potencjalnie może obniżać ryzyko zachorowalności na raka i miażdżycę

Według naukowców zielona herbata jest źródłem dwóch zasadniczych rodzajów związków. Pierwszy to kofeina, ten sam związek, który występuje w kawie. W odniesieniu do herbaty określany jest jako teina. Druga grupa to związki fenolowe – katechiny.

Teina pozwala na lepszą koncentrację czy większą aktywność. Niektórzy twierdzą też, że może opóźniać demencję oraz zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym. Jest jednak w niej coś szczególnego. Mimo, iż często porównywana jest do kofeiny, to od niej nie można się uzależnić.

Co ze związkami fenolowymi? Wykazują aktywność przeciwutleniającą i jako naturalne przeciwutleniacze pozbywają się wolnych rodników z naszego organizmu. Tym samym zapobiegają wielu chorobom. Niestety, wprawdzie katechin w zielonej herbacie jest dużo, ale ich przyswajalność przez ludzki organizm jest niska.

Co więcej, katechiny mogą chronić zły cholesterol przed utlenianiem, a taki proces rozpoczyna zmiany miażdżycowe u człowieka. Poza tym, picie zielonej herbaty podwyższa zawartość we krwi dobrego cholesterolu.

To nie koniec pozytywnej działalności zielonej herbaty. Są tacy, którzy twierdzą, że może ona działać antynowotworowo i antymiażdżycowo. Przeprowadzono w tym celu wiele badań. Istnieją jednak badania, które wskazują na pozytywny wpływ zielonej herbaty. Przeprowadzając badania na zwierzętach zauważono, że u myszy zielona herbata o 50% hamowała rozwój raka jelit. W Japonii przez kilkanaście lat obserwowano grupę 40 tysięcy ludzi. Okazało się, że w tej grupie umieralność z powodu chorób układu krążenia u osób, które piły co najmniej 5 filiżanek zielonej herbaty, było o 25% niższa niż u pozostałych.

Są także dowody na to, że zielona herbata przyspiesza nawet o kilkanaście procent spalanie tłuszczów w organizmie człowieka. Japończycy wykazali, że picie zielonej herbaty przyczynia się do spalenia tłuszczu w naszym organizmie. Dlatego właśnie ekstrakty związków fenolowych są składnikiem preparatów na odchudzanie.

Według naukowców picie zielonej herbaty podwyższa również wrażliwość na insulinę w organizmie człowieka. Napój chroni w ten sposób przed cukrzycą. Katechiny zawarte w zielonej herbacie działają również antyzapalnie i antybakteryjnie.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Żywienie | Tagged aktywność, herbata, koncentracja, zielona, zły cholesterol

Zobacz także

Sport bezpieczny dla ciężarnej→

Co dobrego daje nam aktywność→

Aktywność jest w dobrym guście!→

Aktywność sprzyja miłości→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu