• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Chleb z orzechami włoskimi i czarnuszką

Stworzone przez Ela Makos, 5 kwietnia 2016 w Przepisy

Masz już dość chleba kupowanego w osiedlowej piekarni? Najwyższy czas przygotować go we własnym zakresie!

Chleb żytnio-jęczmienny z orzechami włoskimi i czarnuszką
– 250 g mąki żytniej razowej
– ok. 250 ml wody
– 5–6 łyżek zakwasu

Wymieszaj drewnianą łyżką w szklanej misie (ok. 10 minut).
Wody dodaj tyle, żeby powstała gęsta pasta.
Odłóż 6 łyżek zakwasu na następny chleb.
Miskę przykryj czystą ścierką i zostaw na noc do wyrośnięcia.

Następnego dnia dodaj:
– 100 g mąki żytniej
– 100 g mąki gryczanej
– 50 g mąki jęczmiennej
– ok. 250 ml wody
– pół łyżki dobrej, nierafinowanej soli
Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.

Dodaj:
– 5 łyżek z grubsza posiekanych orzechów włoskich
– 3 łyżki nasion dyni
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 1 łyżkę czarnuszki

Wymieszaj.
Przełóż do podłużnej foremki (dł. 30 cm) wysmarowanej olejem (ja używam oleju z dzikiej róży).
Posyp na wierzchu słonecznikiem i czarnuszką.
Wstaw do piekarnika.
Zostaw do wyrośnięcia na kilka godzin.
Po kilku godzinach: Włącz piekarnik.

Piecz chleb przez 65 minut w temperaturze 200 stopni.

Źródło: „Szczęśliwe garnki EXTRA”, Beata Pawlikowska, Edipresse Książki
fot. Beata Pawlikowska

Posted in Przepisy | Tagged Beata Pawlikowska, chleb żytnio jęczmienny, przepisy, Szczęśliwe garnki EKSTRA

Zobacz także

Najnowsza książka Jamiego Olivera: Po prostu Jamie→

sernik na tłuszczu gęsimSłodka przerwa? Skosztuj sernika na… gęsim smalcu!→

Dieta ketogeniczna. Najlepsze przepisy→

Węglowodany na śniadanie: tak czy nie?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu