• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Antyoksydanty i wolne rodniki

Stworzone przez Ela Makos, 29 lutego 2016 w Zdrowie

Sporo się mówi o antyoksydantach i wolnych rodnikach. Czym tak naprawdę one są i jak mogą wpłynąć na nasz organizm?

Zacznijmy od antyoksydantów. Często nazywa się je przeciwutleniaczami lub antyutleniaczami. Innymi słowy stanowią one charakterystyczne związki chemiczne, które przeciwdziałają procesom utlenienia. Proces ten zachodzi w komórkach naszego ciała. Substancje utleniające natomiast to przede wszystkim tzw. wolne rodniki, czyli produkt uboczny przetwarzania tlenu na energię. Zdarza się jednak tak, że zaburzona zostaje relacja pomiędzy wytwarzaniem wolnych rodników a ich zwalczaniem przez przeciwutleniacze. Wtedy właśnie przydają się antyoksydanty, które chronią organizm i wpływają na cały wspomniany proces. Zwany jest on również stresem oksydacyjnym. Wolne rodniki związane są przede wszystkim z oddychaniem, a więc ich obecność powoduje spore zamieszanie w naszym ciele. Czasami jednak na własne życzenie zwiększamy zawartość wolnych rodników w organizmie, między innymi poprzez używki, zanieczyszczanie środowiska czy żywność niskiej jakości.

Po co nam antyoksydanty?

Warto zauważyć, że wolne rodniki obecne są w każdym organizmie. Zaburzają one procesy odpornościowe i  przyspieszają starzenie. Niszczą błony komórkowe i mitochondrialne, atakują strukturę białek, a także uszkadzają materiał genetyczny w DNA. W wyniku stresu oksydacyjnego rozwijają się tak poważne choroby jak cukrzyca, miażdżyca, zawał serca, udar, bezpłodność czy wrzody żołądka, skóra zaś staje się bardziej wiotka i słabsza, co prowadzi do powstawania cellulitu i zmarszczek. Naukowcy są również pewni, że wolne rodniki mają duży wpływ na rozwój nowotworów, a także chorób układu nerwowego, np. choroby Alzheimera. Za neutralizację wolnych rodników odpowiada specjalny enzym, peroksydaza glutationowa, niestety jednak wraz z wiekiem ludzki organizm wytwarza jej coraz mniej i niezbędne staje się dostarczanie naturalnych antyoksydantów wraz z dietą.

Wniosek? Nasz organizm potrzebuje wielu antyoksydantów, dzięki nim jest w stanie trzymać się w dobrej formie przez długi czas. Dlatego też warto jeść warzywa i owoce, które mają intensywny kolor. Może to być na przykład aronia, czarna porzeczka, żurawina, borówka, jarmuż, szpinak, pietruszka czy buraki. Dobrym źródłem antyoksydantów są też rośliny strączkowe, przetworzone pomidory, orzechy i nasiona. Właściwości przeciwutleniające mają również wszystkie herbaty, czerwone wino i kakao.

Źródło: www.prasoweinfo.pl

Posted in Zdrowie | Tagged antyoksydanty, gdzie znaleźć antyoksydanty, komórki ciała, proces oddychania, wolne rodniki

Zobacz także

Czy w alkoholu jest cokolwiek zdrowego?→

Niedoceniany skarb – polskie jabłko→

Pietruszka pomaga przy stłuszczeniu wątroby→

Korzenna herbata dla układu pokarmowego→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu