• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Eko w mięsie i mleku

Stworzone przez Ela Makos, 18 lutego 2016 w Żywienie

Moda na eko opanowuje wszystkie sfery życia. Żywność jest tutaj jednak niezwykle popularną dziedziną. Czas wziąć na warsztat ekologiczne mięso i mleko

Ekologiczne mleko i mięso ma około 50% więcej dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3 niż produkty wytwarzane tradycyjnie. Mają one również większą zawartość niektórych składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Ich spożycie pozwala także na zdobycie istotnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych.

Po co nam kwasy omega-3? 

Jak mówią naukowcy, dzięki nim zmniejszamy prawdopodobieństwo pojawienia się u nas chorób układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, mogą one również poprawiać funkcjonowanie układu nerwowego oraz odpornościowego. Zdarza się także usłyszeć, jakoby dieta zachodnioeuropejska bywa uboga w te kwasy tłuszczowe. Warto więc znacznie zwiększyć ich spożycie.

Analizy pokazują, że ekologiczne mleko i mięso ma bardziej pożądany profil kwasów tłuszczowych niż mleko i mięso produkowane konwencjonalnie. Co najważniejsze, przejście z produktów konwencjonalnych na ekologiczne zwiększyłoby spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 bez jednoczesnego podwyższenia ilości dostarczanych kalorii oraz niepożądanych tłuszczów nasyconych.

Dla zobrazowania sytuacji warto przytoczyć przykłady. Pół litra pełnotłustego ekologicznego mleka może nam dać 16% zalecanej dawki długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3. Ile daje nam taka sama dawka mleka konwencjonalnego? Pokrywa zapotrzebowanie w 11%.

W kontekście tego tematu istotna jest również zawartość kwasu mirystynowego i palmitynowego w ekologicznym mięsie. Tych kwasów jest tam zdecydowanie mniej, co więcej, występuje także niższy stosunek pomiędzy kwasami omega-6 a omega-3 w mleku ekologicznym. W produktach eko można znaleźć również więcej witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach, między innymi witaminę E czy karotenoidy.

Profile kwasów tłuszczowych w ekologicznym mleku zależne są jednak od tego, jak żywi się krowy. Bardziej pożądane jest mleko tych krów, które związane są z chowem pastwiskowym, częściej spożywają zielone pasze i nie są narażone w swojej diecie na koncentraty paszowe.

Prezentowane badania wykazały, że bardziej pożądany profil kwasów tłuszczowych w mleku ekologicznym jest ściśle związany ze sposobem żywienia krów (przede wszystkim z chowem pastwiskowym, większym spożyciem pasz zielonych i ograniczonym udziałem koncentratów paszowych w diecie zwierząt w systemie ekologicznym).

Mleko konwencjonalne jednak lepsze?

Badania pozwoliły spojrzeć na problem dość szeroko. Pokazały one, że w jednej kwestii mleko konwencjonalne jest o wiele lepsze od ekologicznego. Chodzi o zawartość jodu. Mleko konwencjonalne ma go aż o 74% więcej niż to znane nam jako eko.

Po co jest nam on potrzebny? Przede wszystkim umożliwia syntezę hormonów tarczycy. Jednak jego zawartość w codziennych produktach jest stosunkowo niska. Tylko owoce morza stanowią tutaj odstępstwo od reguły. Dlatego też zalecane jest wzbogacanie soli o ten właśnie składnik.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Żywienie | Tagged eko, ekologiczne mięso, ekologiczne mleko, kwasy omega-3

Zobacz także

Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić→

Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?→

Baton z karpia dla sportowców?→

Greenwashing, czyli o modzie na „eko”→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu