Jego dobroczynne właściwości ceniły już starożytne cywilizacje. Był cennym produktem spożywczym i środkiem leczniczym w Egipcie, Grecji, Rzymie, Mezopotamii, Asyrii oraz Azji Środkowej. W zależności od barwy, aromatu, smaku czy konsystencji wykorzystuje się jego czynniki prozdrowotne. Miód, czyli złoty nektar, a wśród jego gatunków – miód Manuka – jego najznakomitsza odmiana.
Jego najsłynniejszymi fanami są bez wątpienia tenisista Novak Djokovic, księżna Kate Middleton oraz piosenkarka Kylie Minogue, ale miód Manuka jest niezastąpionym składnikiem zróżnicowanej diety osób, które cenią sobie zdrowy, naturalny styl życia. Wszystko dzięki jego działaniu, którego nie sposób przecenić.
Pochodzenie i właściwości
Miód Manuka powstaje z nektaru krzewu Manuka występującego na terenach Nowej Zelandii – jednego z najczystszych obszarów świata. Ze względu na swój charakterystyczny smak początkowo nie cieszył się popularnością. Na jego zalety zwrócono uwagę dopiero w latach 30. XX wieku, gdy zauważono, że bydło zjadające niechciany przez ludzi miód nie choruje. Miody te ze względu na swój skład chemiczny stały się obiektem badań naukowców na całym świecie, a kolejne publikacje dotyczące ich właściwości tylko potwierdzają płynące ze spożycia korzyści pozwalające zachować dobry stan zdrowia. Składniki odżywcze tych miodów wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, mają właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Związki polifenolowe pomagają w ochronie DNA, białek i tłuszczów przed utlenianiem. Nowozelandzkie miody Manuka charakteryzują się również wysoką zawartością związków fenolowych – składników antyoksydacyjnych chroniących zdrowie komórek i prawidłowe działanie całego organizmu.
Naturalny antybiotyk
Liczne badania udowodniły, że miód Manuka można stosować jako naturalny środek wzmacniający odporność i regulujący przemiany w organizmie człowieka, dostosowujący działanie układu pokarmowego, łagodzący podrażnienia układu oddechowego, korzystnie oddziałujący na zmiany skórne oraz przyspieszający gojenie się ran. Najlepiej stosować go na czczo – wystarczą 2-3 łyżeczki na dzień.
Co wyróżnia miody Manuka na tle pozostałych miodów? Przede wszystkim charakterystyczna jest dla nich wysoka zawartość methylglyoxalu odpowiedzialnego w 90-95 proc. za jego właściwości antybakteryjne. Według badań stężenie tej substancji w miodzie Manuka może wynosić nawet ponad 1000 mg/kg, podczas gdy w innych miodach nie przekracza 10 mg/kg.
Miód Manuka korzystnie wpływa na odporność. Jego składniki powodują wzrost korzystnych dla zdrowia człowieka bakterii jelitowych, jednocześnie hamując rozwój zagrażających zdrowiu patogenów. Dodatkowo miód jest wykorzystywany w celu złagodzenia dolegliwości związanych z przewodem pokarmowym, takich jak niestrawności, wzdęcia czy problemy z trawieniem. Działa antybakteryjnie i ma znaczący wpływ na leczenie zespołu jelita drażliwego czy wrzodów jelita grubego.
Dzięki zawartości antyoksydantów, takich jak kwasy fenolowe, flawonoidy, witamina C, karoteny, kwasy organiczne zmniejsza ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, astma oskrzelowa czy miażdżyca. Miód wpływa również pozytywnie na stan organizmu podczas walki z chorobami układu oddechowego – zwłaszcza górnych dróg oddechowych: infekcje gardła, kaszel, chrypa czy katar. Jest pomocny także w zapaleniu zatok. Właściwości antybakteryjne miodu skutecznie zwalczają bakterie powodujące infekcje i stany zapalne. Manuka wykorzystywany jest także do stosowania zewnętrznego – skutecznie zwalcza dolegliwości skórne, takie jak trądzik, przyspiesza także gojenie się ran potrądzikowych oraz zapobiega powstawaniu blizn. Ma właściwości odżywcze, regenerujące, nawilżające, a także antybakteryjne.
Niestety na rynku wciąż pojawiają się miody Manuka wątpliwego pochodzenia. Jeśli chcesz mieć pewność, że wybierasz te najwyższej jakości, sięgaj po oryginalne produkty. Rząd Nowej Zelandii jasno określił zalecenia dla producentów na temat znakowania środka spożywczego, który może być nazywany miodem Manuka. Obowiązkowymi warunkami, które musi spełniać są: pozyskiwanie na terenach Nowej Zelandii z obszarów porośniętych krzewami Manuka w czasie ich kwitnienia oraz pochodzenie z nektaru Leptospermum Scoparium.
Właściwości miodu Manuka jest o wiele więcej i warto spojrzeć na niego w końcu przychylnym okiem. Co więcej – powinniśmy go włączyć do zbilansowanej diety na stałe i cieszyć się z jego prozdrowotnych właściwości. To doskonałe, ale przede wszystkim naturalne źródło cennych składników odżywczych chroniących nasz organizm, dlatego powinien znaleźć się w menu każdego z nas.