• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Bez glutenu i bez wyrzeczeń

Stworzone przez Ela Makos, 12 stycznia 2016 w Dieta

Słowo gluten słyszy się ostatnio niezwykle często. Dieta bezglutenowa to jednak nie tylko panujący trend. To też sposób na dobre samopoczucie i zgrabną sylwetkę

Przejście na dietę bezglutenową nie oznacza, że musimy pozbyć się wszystkiego, co do tej pory trzymaliśmy w naszej kuchni. Wbrew pozorom, wiele produktów jest naturalnie pozbawionych glutenu. W przypadku artykułów zbożowych, które mogą wydawać się najbardziej kontrowersyjne, śmiało możemy stosować: ryż, kukurydzę, proso, amarantus czy tapiokę. Bez żadnych obaw używajmy też kaszy jaglanej oraz gryczanej. Na gluten nie natkniemy się także w przetworach nabiałowych: mleku, kefirach, maślankach, jogurtach naturalnych a także w żółtym i białym serze. Co ze słodkimi przekąskami? One także mogą zostać. Chodzi tu jednak konkretnie o dżemy owocowe, miód oraz budynie domowe z mąki ziemniaczanej.

Kulinarne eksperymenty

Dieta bezglutenowa to istny raj dla żądnych wrażeń sympatyków gotowania. Kreatywność w kuchni nie ma wtedy granic, gdyż podczas przyrządzania potraw trzeba używać różnych trików. Największą zagwozdką może okazać się przygotowywanie wypieków mącznych, np. ciasta na pierogi czy chleba. Dotychczas, ich puszystość gwarantował gluten, który łączył także poszczególne składniki. Jest jednak na to sposób! Aby masa chlebowa nabrała odpowiedniej pulchności, warto skorzystać z porad naszych babć – dodajmy zatem do masy zmiksowanych ziemniaków w mundurkach. Dzięki temu, uzyskamy odpowiednią konsystencję a pieczywo nie będzie się kruszyło. Jeżeli jednak przyjdzie nam ochota na pierogi to dobrze jest zmieszać ze sobą trzy 3 gatunki mąki: ryżową, gryczaną i ziemniaczaną a następnie zalać je wrzątkiem. Po przestygnięciu dodać jeszcze kilka kropel oleju dla sprężystości i gotowe! Nie ma chyba nic lepszego, niż dieta, która nie pozbawia nas przyjemności jedzenia ulubionych potraw.

Oddzielanie glutenu od produktów

Ci, którzy nie czują się w kuchni najlepiej mogą również skorzystać z gotowych specjałów. Producenci dbają teraz o to, aby swoim odbiorcom dostarczyć jak najwięcej bezglutenowych propozycji. Innowacyjne procesy produkcyjne pozwalają na skuteczne oddzielenie i usuwanie glutenu z wykorzystywanych ziaren.
Są i tacy, którzy bez problemu łączą dary natury z tym, co oferują nam dzisiejsi producenci żywności. A wszystko po to by przygotować swoje ulubione przekąski, które pozbawione będą glutenu.

Źródło: Synertime

Posted in Dieta | Tagged dieta bezglutenowa, gluten

Zobacz także

Czy dieta bezglutenowa zawsze jest zdrowa?→

Nie bój się glutenu!→

Czystożerstwo – tylko moda?→

Gluten – nie eliminuj go tylko dla wyników→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu