• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Piernik z masą twarogową

Stworzone przez Redakcja, 5 grudnia 2015 w Przepisy

A może coś słodkiego na obiad? Przygotowaliśmy przepis na posiłek, który wygląd jak deser, znakomicie smakuje, a na dodatek jest zdrowy, pełnowartościowy i zawiera mniej kalorii niż popularny batonik! Z powodzeniem można serwować go jako propozycje obiadową, przyjemna odmiana prawda?

Składniki:
– 3 łyżki mąki żytniej razowej
– 2 łyżki mąki pszennej z pełnego ziarna
– 1 łyżeczka naturalnego kakao
– 150g odtłuszczonego jogurtu naturalnego
– 125g chudego twarogu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
– szczypta sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– stewia
– 100ml wody
– przyprawa do piernika, cynamon

Przygotowanie:
4-5 tabletek stewii rozgnieść, dodać żelatynę i rozpuścić w 50ml gorącej wody. Dodać szczyptę cynamonu, 1 łyżkę jogurtu oraz twaróg. Wymieszać na jednolitą masę i odstawić do lodówki.
W misce umieścić mąkę, kakao, proszek do pieczenia, odrobinę sody oraz przyprawę do piernika. Dodać olej kokosowy, pozostałą część jogurtu oraz stewię (8-10 tabletek) rozpuszczoną w około 50ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać na ciasto (w razie konieczności podlać odrobinę wodą).
Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto powinno mieć grubość około 1cm).
Piec w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie przekroić na połowę i pozostawić na kilka minut do ostygnięcia. Jedną część ciasta, która posłuży jako spód posmarować masą serową i przykryć drugą częścią. Delikatnie docisnąć i umieścić w lodówce na około 2 godziny.

Kaloryczność (całego ciasta): 405 kcal
Białko: 32g
Tłuszcz: 9g
Węglowodany: 49g

Posted in Przepisy | Tagged dietetyczne dania, fit kuchnia, fit przepisy Jacka Bilczyńskiego

Zobacz także

Ser pleśniowy z truskawkami→

Indyk z rozmarynem i warzywami→

Akademia Smaku: Domowy ocet jabłkowy→

Akademia Smaku: 5 posiłków dziennie?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu