• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Zupa krem z dyni, kasztanów i imbiru

Stworzone przez Anna Chodacka, 11 października 2015 w Przepisy

To świetna, rozgrzewająca zupa na jesienne chłody. Dodatek kakao i prostego czekoladowego sosu sprawi, że humor poprawi ci się jeszcze bardziej!

Dynię możesz obrać ze skóry, ale nie musisz tego robić, zwłaszcza jeśli skóra jest ładna, gładka i niezbyt gruba. Zazwyczaj obieram tylko te (starsze) dynie piżmowe, które kupiłem pod koniec sezonu jako zapas na zimę

2-4 porcje

1 dynia piżmowa (ok. 1-1,2 kg)
250 g gotowanych kasztanów
kawałek imbiru wielkości palca
3 łyżki surowego kakao
1 łyżka cynamonu
duża szczypta kardamonu
szczypta soli
2 płaskie łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżka kruszonych ziaren kakao do dekoracji

 

  1. Przekrój dynię wzdłuż na pół, usuń łyżką gniazda nasienne i pokrój miąższ w niewielką kostkę.
  2. Obierz imbir ze skórki (najłatwiej zrobić to za pomocą łyżki) i zetrzyj na tarce.
  3. W głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć dynię. Wymieszaj, żeby miąższ pokrył się tłuszczem i dodaj imbir, sól, łyżkę kakao, cynamon i kardamon. Wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i duś ok. 5 minut.
  4. Wlej na patelnię trochę wrzątku z czajnika, wymieszaj, przykryj pokrywką i duś, co jakiś czas mieszając, jeszcze przez ok. 7-10 minut, aż dynia zmięknie.
  5. Lekko przestudzoną dynię przełóż do blendera lub malaksera, dodaj kasztany, wlej tyle wody, by uzyskać odpowiednią gęstość i zmiksuj na gładki krem. W razie potrzeby miksuj partiami, a gotowe porcje zupy przelewaj do garnka.
  6. Podgrzej zupę w garnku, spróbuj i ewentualnie dopraw cynamonem lub kardamonem.
  7. W tym czasie w niewielkim rondlu rozpuść olej kokosowy z miodem. Dodaj 2 łyżki kakao i podgrzewaj przez chwilę na małym ogniu, aż uzyskasz słodki, gładki czekoladowy sos.
  8. Gotowe porcje zupy podawaj z sosem, ozdobione pokruszonym ziarnem kakao.

Przepis pochodzi z książki Szymona Kubickiego Facet i Kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Literackiego 24 września. Fotografia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka / Facet i Kuchnia.

Posted in Przepisy | Tagged facet i kuchnia, fit kuchnia, fit kuchnia szymona kubickiego

Zobacz także

Ser pleśniowy z truskawkami→

Indyk z rozmarynem i warzywami→

Akademia Smaku: Domowy ocet jabłkowy→

Akademia Smaku: 5 posiłków dziennie?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu