• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Składniki diety ważne dla oczu

Stworzone przez Ela Makos, 18 listopada 2016 w Zdrowie, Żywienie

Nasze oczy miewają spore problemy z tym, aby odpowiednio przystosować się do otoczenia, szczególnie gdy warunki atmosferyczne są trudne. Podobnie może być zimą. Nasz narząd wzroku jest wtedy wyjątkowo narażony na mróz, wiatr i niskie temperatury. Co zrobić, aby mu pomóc?

Nie da się ukryć, że to, co jemy ma ogromny wpływ na cały organizm. Dieta jest jednak zależna od pory roku. Za sprawą jesieni i zimy możemy się pożegnać z wieloma produktami, które wcześniej dostarczaliśmy organizmowi. Jak się odżywiać, żeby nasze oczy były zdrowsze i nie brakowało im żadnych składników odżywczych? Podstawą są tu witaminy i minerały. Wśród najważniejszych witamin znaleźć można przede wszystkim A, C i E, a więc naturalne antyoksydanty.

Witamina A jest dobra przede wszystkim dla odpowiedniego funkcjonowania wzroku. Sprawia, że dobrze widzimy zarówno w dzień jaki i w nocy, zapobiega nadmiernemu wysuszeniu oka, uszkodzeniom rogówki i działaniu wolnych rodników, które powodują m.in. zwyrodnienie plamki żółtej. Pokarmy zawierające witaminę A to przede wszystkim marchew, masło i margaryna, jajka, wątroba, czerwona papryka, tran i mleko.

Witaminy C i E również pomagają w walce z wolnymi rodnikami, jednak poza działaniem antyoksydacyjnym mają również inne właściwości. Dzięki witaminie C tworzy się kolagen, który wzmacnia naczynia krwionośne oczu, przeciwdziała ich szybkiemu starzeniu się i umożliwia odpowiednie działanie fotoreceptorów. Znaleźć ją można w pomidorach, kiszonej kapuście, kiwi, owocach cytrusowych, jabłkach, owocach dzikiej róży, brokułach czy natce pietruszki. Witaminy E możemy sobie dostarczyć m.in. spożywając ryby, migdały, orzechy laskowe i oleje. Jakie ma ona zadanie? Chroni przede wszystkim przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.

Nie zapominajmy również o istotnych dla nas minerałach. Dostarczymy ich sobie dzięki produktom bogatym m.in. w cynk i selen. Cynk umożliwia wytwarzanie rodopsyny, dzięki której widzimy barwy i dostrzegamy przedmioty w ciemnych pomieszczeniach, selen ma z kolei właściwości antyksydacyjne. Chcąc dostarczyć sobie tych ważnych elementów warto spożywać wątrobę, pestki dyni, ostrygi, kakao, ryby czy skorupiaki. Istotna jest dla nas także luteina, zeaksantyna oraz kwasy omega-3.

Źródło: Innovation PR

Posted in Zdrowie, Żywienie | Tagged cynk, kakao, narząd wzroku, oczy, omega-3, pestki dyni, selen

Zobacz także

Selen i arsen niebezpieczne dla kobiet?→

Co oczy mówią o zdrowiu?→

Wady wzroku a kolor oczu→

Wpływ klimatyzacji na wzrok→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2023
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2023
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2023
  • Nietrzymanie moczu da się poskromić

    26 marca 2023
  • Jak skutecznie zadbać o serce

    25 marca 2023

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu