• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Rozgrzewające napoje na chłodne dni

Stworzone przez Ela Makos, 19 stycznia 2017 w Żywienie

Co zrobić, aby mroźne dni stały się znacznie przyjemniejsze? Sposobem na to mogą być rozgrzewające napoje z różnych stron świata, które nie tylko potrafią dać nam dużo ciepła, ale i dobrze smakują

Ci, którzy lubią herbaty powinni spróbować jej tureckiej odmiany. Różni się ona od zwykłej herbaty przede wszystkim tym, że zawiera bakalie. Szklanka gorącej herbaty, to bardzo ważny element dnia dla każdego Turka i śmiało można powiedzieć, że jest to napój narodowy. Według tradycji, herbatę należy zawsze pić w towarzystwie, najczęściej podczas wspólnych biesiad. Zwykle pije się ją z małych szklaneczek. Obowiązkowo herbata powinna być bardzo słodka w smaku, dlatego często dodawane są do niej bakalie, a przede wszystkim uwielbiane przez Turków rodzynki w różnych odmianach.

W długie zimowe wieczory warto postawić również na tzw. „napój zakochanych”, a więc noon chai. Ten wywodzący się z Kaszmiru napój zachwyca przede wszystkim swą niepowtarzalną różową barwą, która powstaje w trakcie przygotowywania. W tradycyjnych domach pity jest z okazji ważnych wydarzeń rodzinnych np. ślubów, czy narodzin. To jednak ze względu na swój różowy kolor herbata jest nazywana napojem zakochanych. Do przygotowania tradycyjnego noon chai, mieszkańcy Kaszmiru wykorzystują lokalną odmianę herbaty, którą przygotowują w samowarze dodając do niej pistacje i migdały. Herbatę możemy również przygotować w domowych warunkach.

Szwedzi nie boją się zimna. Być może dlatego, że uwielbiają charakterystyczny rodzaj grzanego wina z owocami nazywany Glögg. Popularne jest ono także w innych krajach skandynawskich, jednak to w Szwecji się narodziło. W smaku przypomina grzane wino popularne również w naszym kraju, jednak jego wersja jest znacznie bogatsza w smaki i aromaty, przede wszystkim dzięki dodatkom takim jak: przyprawy korzenne, świeże jabłka, tymianek i duże ilości bakalii. Wśród Skandynawów to popularny napój podczas Bożego Narodzenia i w okresie noworocznym. Ale dzięki temu, że napój ma niesamowite rozgrzewające właściwości pity jest w przez całą zimę.

Osoby, które lubią żurawinę powinny natomiast spróbować napoju popularnego w okolicach Bostonu. Miejsce, z którego pochodzi wspomniany trunek słynie z uprawianej tam żurawiny. Mieszkańcy tych rejonów USA, to prawdziwi smakosze, tego wartościowego owocu, dlatego jednym z popularnych w tych rejonach rozgrzewającym napojem jest napar z suszonej żurawiny, który nie tylko sprawdzi się podczas mrozów, ale również doskonale ugasi pragnienie i wzmocni nasz organizm.

Źródło: 38 PR & Content Communication

Posted in Żywienie | Tagged herbata, mróz, rozgrzewający napój, z bakaliami, zima, żurawina

Zobacz także

Makaron na zielono z żurawiną→

Żurawina vs. Pęcherz 1:0→

Nadmiar herbat ziołowych nie sprzyja zdrowiu→

Jakie rajstopy wybrać zimą?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu