Nadchodzącą wiosnę warto przywitać będąc w pełni sił. Niektórzy chcieliby nawet przy tej okazji zrzucić zbędne kilogramy. Jak w tym zwariowanym czasie dostarczyć organizmowi witamin i energii?
Rozwiązaniem będą tu między innymi owoce oraz warzywa. Co ważne, takie, które dostępne są w okresie przedwiośnia. Naszemu organizmowi może brakować właśnie ich, a właściwie zawartych tam witamin i składników mineralnych.
W tym trudnym okresie może nam doskwierać osłabienie, zmęczenie i problemy z odpornością. W tym wypadku warto sięgnąć po naturalne suplement diety, które znaleźć można…w warzywniaku.
Na początek kapusta, która należy do najzdrowszych warzyw naszego rodzimego ogródka. Odpowiednia będzie zarówno ta świeża, jak i kiszona. Zawiera w sobie magnez, wapń i potas. Jest dobrym rozwiązaniem w czasie przedwiośnia, gdyż działa na rzecz podnoszenia odporności organizmu, a także wspiera włosy i paznokcie. Dodatkowo zapobiega anemii.
Ta kiszona jest dobrym sposobem na walkę z chorobami, ponieważ stanowi naturalny antybiotyk, który między innymi wspiera pracę układu trawiennego. W procesie trawienia powstaje bowiem kwas mlekowy. Tworzy on dobre warunki dla rozwoju bakterii jelitowych. Innym produktem tego procesu jest kwas askorbinowy, dzięki któremu kiszona kapusta zawiera jeszcze więcej witaminy C niż surowa.
Do tego grona zaliczyć można także jarmuż, który staje się coraz bardziej znany. Dzięki niemu łatwiej jest redukować stany przeciwzapalne, a co więcej, zawiera on również żelazo, witaminę K oraz witaminę C.
Coraz większą renomę zyskuje także rzepa. Jej bulwy zawierają wszystko to, co dla nas najcenniejsze. Znajdziemy tam: potas, wapń, fosfor, magnez, witaminy z grupy B i prowitaminę A. Co więcej, nie zawiera ona zbyt wielu kalorii, więc świetnie sprawdzi się także jako jeden z produktów spożywanych podczas odchudzania. Zawiera też dużo błonnika. Regularność jej spożywania może sprawić, że zmniejszy się ryzyko wystąpienia chorób związanych ze stanami zapalnymi w organizmie.
Przed wiosną warto zaopatrzyć się także w fasolę, groch czy soczewicę, a więc rośliny strączkowe. Są one dobrym źródłem białka, skrobi oraz kwasu foliowego. Ten ostatni wspiera z kolei produkcję czerwonych krwinek. Pomocny jest także błonnik zawarty w tych roślinach, gdyż dzięki niemu organizm łatwiej radzi sobie z potrawami, które narażone były na obcowanie z zanieczyszczeniami. Izoflawonoidy, genisteina i daidzeina oraz saponiny to elementy, które znajdziemy np. w soi. Pomagają one hamować rozwój komórek nowotworowych.
W kuchni zawsze powinno być miejsce na buraki, ponieważ zawierają antycyjany. Wpływają one na wzrost odporności organizmu na infekcje, a także działają profilaktycznie w kwestii rozwoju komórek nowotworowych. Wspierają również układ krwionośny. Wszystko dzięki przeciwutleniaczom, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Co więcej, dzięki burakom normowany jest również poziom cholesterolu.
Podczas poszukiwania tych najlepszych produktów warto pomyśleć też o regularnych ćwiczeniach. W ten sposób o wiele łatwiej będzie przygotować organizm do mającej nadejść wiosny.
Źródło: Neuron Agencja PR