Yerba Mate nie jest w Polsce jeszcze tak popularna jak w Ameryce Południowej, ale liczba jej fanów w naszym kraju ciągle wzrasta. Odpowiednie przyrządzenie tego trunku może się odbywać na kilka sposobów, warto zatem robić to z zachowaniem pewnych zasad
Herbata paragwajska gości w Europie już kilkaset lat. Uzyskanie jej odpowiedniego smaku możliwe jest jednak dzięki odpowiednim naczyniom. Choć cały proces nie jest zbyt skomplikowany to z pewnością zasługuje na miano rytuału. Podobnie jak w przypadku chińskiej herbaty, można pokusić się o celebrowanie chwili, albo zaparzyć herbatę szybko, z samego rana, kiedy jeszcze balansujemy między rzeczywistością a snem.
Zacznijmy od tykwy, która pozwoli celebrować moment parzenia herbaty w sposób jak najbardziej tradycyjny. Tykwa to niewielkie naczynie w kształcie bańki, który niektórzy zamieniają na zwykły kubek. On także spełni swe zadanie, jednak naturalne, kamionkowe, lub szklane naczynia są najlepszym wyborem, ponieważ nie wpływają na posmak naparu (jak dzieje się czasem w przypadku niektórych tworzyw sztucznych).
Poza tykwą potrzebna będzie jeszcze bombilla, a więc metalowa rurka z siteczkiem u dołu. Sitko to ma uniemożliwiać przedzieranie się zaparzonych listków i gałęzi do naszych ust. Można z niej korzystać zarówno podczas parzenia klasycznej Yerba Mate, jak i tej wzbogaconej różnymi dodatkami. Bombilla radzi sobie raczej ze wszystkimi elementami, ale trzeba o nią dbać, a więc dokładnie czyścić. Resztki starych napojów, które były przez nas przyrządzane mogą bowiem znacznie zmienić smak aktualnie przygotowanej Yerba Mate. Do tego mogą być też siedliskiem bakterii. Uwagi te dotyczą szczególnie osób, które lubią wzbogacić napar o substancje słodzące lub mleko.
Parzenie zaczynamy od wyparzenia naczynia. Potem sypiemy do jego wnętrza susz (do ok. 2/3 wysokości). To również czas na dodanie ewentualnych dodatków, choć na początek lepiej wypróbować smak klasycznej Yerba Mate, czyli bez żadnych domieszek. Następnie należy wkręcić rurkę tak, aby dosięgnęła dna i opierała swój koniec o ściankę naczynia. Teraz należy całość zalać gorąca wodą (około 80 stopni) i czekać aż susz nabierze wody. Po tym czasie dolewamy kilka łyków wody z termosu i rozkoszujemy się aromatem i smakiem. Dolewamy wodę tak długo, jak długo będziemy spijać napar.
Źródło: www.prasoweinfo.pl