• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Olej z mirabelki – już wkrótce!

Stworzone przez Ela Makos, 6 maja 2016 w Zdrowie

Trujące substancje zawarte w oleju z pestek mirabelki dyskwalifikowały jego obecność w kuchni. Naukowcy z Polski jednak nie zawodzą. Postanowili pozbyć się szkodliwych substancji i wprowadzić go do naszych potraw

Olej z pestek mirabelki dotychczas wykorzystywany był przy produkcji kosmetyków. Nic dziwnego, zawiera on sporo trujących związków cyjanogennych. Podejście do tego oleju zmieniło się pod wpływem badań naukowców z Gdańska. Postanowili oni z jąder pestek tego oleju otrzymać olej, który spokojnie można nazwać spożywczym, Co więcej, ma on nie tylko przyjemny zapach, ale również smak. Ważne jest również to, że udało się z niego wyeliminować szkodliwe dla ludzi substancje.

– Najlepszy olej uzyskaliśmy jednak z jąder pestki mirabelki, która nie wymaga specjalnych warunków uprawiania, jest odporna na warunki atmosferyczne i jest jej mnóstwo. Mimo że rośnie często w trudnych warunkach, zawsze zachowuje swoje cenne wartości – wytłumaczył jeden z twórców technologii dr Maria Tynek.

Tego oleju będzie można używać zarówno do sałatek, smażenia, jak i powlekania suszonych owoców czy nadania połysku kawie palonej. Naukowcy twierdzą, że może się on stać sporym konkurentem dla obecnych już olejów, także dla popularnej oliwy z oliwek.

Olej otrzymany z pestek mirabelki odznacza się dużą „stabilnością termooksydatywną”, a więc jest odporny na wysokie temperatury czy jełczenie. Poza tym ma pewne właściwości zdrowotne. Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole i tokoferole. Naukowcy zapewniają również, że może zmniejszać zawartość tzw. złego cholesterolu we krwi.

Owoce mirabelki można w Polsce spotkać na każdym kroku. Zawierają wiele ważnych dla organizmu witamin. Takich jak witaminy z grupy B, E czy kwas foliowy. Czas zatem wykorzystać to, co mają w sobie i zacząć używać ich w kuchni.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Zdrowie | Tagged kwas foliowy, mirabelki, smażnie, wiatminy

Zobacz także

Nie przesadź z kwasem foliowym w ciąży→

Co jeść przed ciążą, w trakcie i po?→

Kwas foliowy sprzyja inteligencji emocjonalnej przyszłego dziecka?→

Zdrowe jedzenie od samego początku→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu